dijous, 23 de gener del 2014

EL CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE LA SETMANA SANTA S'INAUGURA AQUEST ABRIL

Església de Sant Agustí. Centre d'Interpretació de la
Setmana Santa de Tarragona - Foto Dani Pallejà
L'església de Sant Agustí recuperarà part de l'esplendor d'antany a partir del 14 al 21 d'abril, la Setmana Santa de 2014. A partir d'aquest any, l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa iniciarà una nova etapa on aquest temple del segle XVI es reconvertirà «en un centre d'interpretació i espiritual», explica el president de les confraries Joaquim Julià.
Després de descartar la museïtzació en un edifici de nova construcció a la Rambla Vella, davant de l'església de Sant Francesc, l'Agrupació va imposar el seu criteri i va decidir que el centre neuràlgic de l'organització fos a l'església de Sant Agustí, a pocs metres del solar de titularitat municipal.
El temple és la llar perfecte. Els seus últims inquilins, els claretians, s'havien marxat al setembre de 2012 i des d'aquella data el propi Arquebisbat assumia la gestió afegint-la a la parròquia de Sant Francesc.
La proposta de l'Agrupació a l'Arquebisbat va encaixar a la primera. El temple manté la seva activitat religiosa (té misses cada dia) i a més pot recuperar gradualment fidels amb l'exposició permanent de la meitat dels passos de la processó del Sant Enterrament.

Primera fase
Per poder desembarcar a Sant Agustí, l'Agrupació ha de fer reformes. La primera era substituir la rampa de fusta per una altra metàl·lica. El pes de les peanyes i les figures, que algunes superen la tona, obligaven a tenir una rampa consistent.
La rampa d'accés, metàlica, supera el desnivell de la vorera amb el terra.
La porta de vidre de la dreta de la imatge canviarà de mides.
Foto Lluís Milián
Per compartir l'espai religiós amb el d'interpretació cal una segona millora: retocar la porta de fusta i vidre interior que es va instal·lar a la dècada dels anys setanta del segle passat i la finalitat era insonoritzar els actes religiosos de l'enrenou de la Rambla Vella.
Aquesta porta ha d'augmentar la seva obertura i alçada perquè els passos de les confraries puguin entrar i sortir. «Mantindrem l'estructura amb els seves dos portes laterals, que no es modifiquen, i retocarem la principal. Aquesta ampliarà alçada i amplada per facilitar l'entrada i sortida de les peanyes», explica Julià. El projecte està llest i el president de l'Agrupació confia que en les pròximes setmanes es puguin dur a terme les obres per poder superar l'escull més important per estrenar al centre d'interpretació a Sant Agustí aquest proper abril.
La tercera millora pensada per al 2014 és la il·luminació. L'església actualment té una potència inferior a la desitjada i a més es pretén que es posin nous punts de llum que enfoquin directament als arcs laterals, que albergaran els diferents passos.
«Això és la primera fase per reconvertir Sant Agustí. Encara quedaran més obres per al futur que anirem materialitzant en funció de les possibilitats», reconeix Julià. El president admet que es realitzarà una inauguració austera i que s'incrementaran actes en aquest temple ara que es consolida com l'epicentre de la Setmana Santa de la ciutat .
Les altres fases, sense data d'execució, han de condicionar la part superior dels arcs laterals per crear un espai museístic i també la seu de l'Agrupació, que deixarà el seu despatx de la Casa dels Concilis.
El capital necessari per a les millores no està tancat, però les confraries assenyalen que és necessària «la col·laboració de les administracions i d'empreses privades».
Les confraries també estan negociant amb el Departament de Cultura per veure quina tipologia de senyalització externa es permet en un temple catalogat. I parla amb l'Ajuntament per deixar un espai davant de la porta de l'església. «Un gual és perillós perquè la gent fa cas omís i aparca. Creiem que la millor solució és eixamplar la vorera de manera que sempre es pugui accedir o sortir de l'església en cas d'urgència», explica Julià.

Deu passos permanents
Sant Agustí reunirà un total de deu dels passos de la processó del Sant Enterrament. La resta mantindran el seu espai a les esglésies que actualment es guarden.
Interior de Sant Agustí - Foto Cristina Aguilar
En el temple de la Rambla Vella estaran l'Entrada de Jesús a Jerusalem i Jesús de la Passió que pertanyen a la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió; l' Oració a l' hort i Vetlleu i Pregueu, de l'Associació La Salle; Sant Ecce-Homo, de la germandat del mateix nom; la Presa de Jesús, de l’Associació del Pas de la Presa de Jesús; Sant Sopar i Sant Enterrament, del Gremi de Marejants; Retorn del Calvari, de la Il·lustre Confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona, i el Descendiment de la Creu, de la Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu.
Els altres passos es reparteixen de la següent manera: Al temple de Sant Nicolau de Bari hi haurà els dos passos de la Cofradía del Cristo del Buen Amor (Cristo del Buen Amor i Nuestra Señora de l'Amargura con San Juan Evangelista), a l'església de Natzaret, seu de la Puríssima Sang, estan la Flagel·lació, Crist dels Penitents i Sant Crist de la Sang. A més de la Soledat, de la Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat. A Sant Llorenç, seu del Gremi de Pagesos, seguiran els passos de la Pietat i El Sant Sepulcre , i finalment en el temple de Sant Miquel del Pla, seu dels Natzarens, es guarden El Cirineu , Jesús Natzarè i Jesús és despullat de les Seves vestidures.
Amb aquesta nova distribució, l'objectiu a curt termini és consolidar una ruta religiosa a la Part Alta on els passos de la Setmana Santa siguin un pretext per visitar les esglésies i conèixer una mica més la història religiosa tarragonina.
L'exhibició durant tot l'any dels passos obre un ventall de possibilitats. D'una banda, que puguin exhibir-se més enllà de les dates assenyalades en el calendari, millorar la seva conservació d'aquells que es munten i desmunten després de la celebració religiosa, i en el cas de l'església de Natzaret, guanyar un espai que ara ocupen tres passos 'de lloguer'.

Assaigs i noves peanyes
El que també canviarà en els propers anys són els assajos. Hi ha confraries que en breu començaran a practicar amb els passos per estar a punt en les diferents processons de la Setmana Santa tarragonina.
«Si els passos estan a Sant Agustí, no té sentit entrar i sortir», raona Julià. «La idea seria construir peanyes de la mateixa mida que les originals i carregarles amb pes -sacs, per exemple- per evitar treure el pas original al carrer i que aquest no pateixi les inclemències del temps o una 'lesió' fortuïta», explica el president.
Per contra, s'haurà de tenir especial atenció al manteniment dels passos perquè no s'omplin de pols i desllueixin dins de les pròpies esglésies on es guarden. 

Article signat per Jordi Cabré. Extret del Diari de Tarragona del 18 de gener de 2014.