diumenge, 26 de gener del 2014

RESTAURACIÓ DEL PAS “JESÚS NATZARÈ”

Si l’any passat els “natzarens” van celebrar els seus 110 anys de la seva fundació, aquest any també tenen motius de celebració. Aquest 2014 farà cent anys que a la Germandat se li va atorgar el títol de “Reial”. Va ser el 16 de març de 1914 quan el Rei Alfons XIII va decretar una Reial Ordre amb la concessió del títol que modificaria el nom de la Germandat i afegiria una corona a l’escut.
Una altre aniversari a celebrar serà els 30 anys de la creació de la “Banda de Cornetes, Gaites i Timbals de la Germandat” i del “Cor d’Aspirants”. Pel que fa a la Banda va ser passada la Setmana Santa de 1984 quan es va aprovar la creació d’una banda de timbals, composta per 2 caixes, 6 timbals i 2 bombos. La primera sortida oficial va ser el Dimarts Sant del 1985. L’any 1986 es van afegir les cornetes i es va anar ampliant el nombre de components fins arribar a la primera dècada del segle XXI en que es van incorporar les gaites.
El Cor d’Aspirants era una vella aspiració que es remunta a l’any 1972 quan ja es va proposar la seva creació, però no va es va fer realitat fins l'any 1984. 

Restauració del pas - Foto: Emilio García Salgado
Enguany però, la novetat més visible que presentaran els natzarens serà la restauració del pas de Jesús Natzarè. Concretament s’ha actuat al terra del pas que estava molt malmès fent-lo totalment nou per part de l’artista restaurador Eustaqui Vallès.
Vallès també ha estat restaurant la peanya i reincorporant la policromia perduda en els laterals a causa de la fricció resultant de dur-lo a coll. Així mateix, també s’ha substituït la Creu del Natzarè. La nova Creu ha estat realitzada i donada per en Jordi Llorach, membre de la Germandat.
Tot i això, la novetat més significativa del pas està en la lleugera modificació de les posicions de les imatges. Segons ens han informat des de la Junta Directiva, aprofitant que s’ha fet nou el terra del pas, s’ha cregut oportú fer aquesta modificació ja que d'aquesta manera les tres Maries es podran contemplar millor. 

El Natzarè. Anys 20 - Foto: Vallvè. Arxiu DPB
El pas de Jesús Natzarè amb les tres maries va ser dissenyat i estrenat el 1907 pel fundador de la Germandat i arquitecte provincial Ramon Salas i Ricomà. Uns anys més tard, concretament el 1914 -fa enguany també cent anys- la talla original de Jesús Natzarè va ser restaurada per Josep Rius -autor de les tres maries-. Aquesta antiga imatge es va perdre en els fatídics esdeveniments ocorreguts durant la nit del 21 de juliol de l'any 1936 ja que la imatge es guardava en una capella a l'església de Natzaret. Sortosament, la peanya i les maries es van salvar juntament amb el pas de la primera caiguda ja que aquestes van ser amagades durant els anys en que va durar la Guerra Civil Espanyola. Un cop acabada aquesta, l'any 1940 l'escultor canongí Salvador Martorell  va fer una nova talla del Natzarè que és la que coneixem actualment. Ja el 1986 el pas va ser completament restaurat per Eustaqui i Miquel Vallès i a finals del anys 90 es va intervenir a la peanya restaurant el seu frontal i canviant l'estructura interior.     

Ara, curiosament, i després de la reforma efectuada aquest any, crida l'atenció que cap de les Maries tenen la vista posada al Natzarè.

El Natzarè. Setmana Santa 2013 - Foto: Daniel Pallejà

El pas de Jesús Natzarè desprès de la  modificació i restauració
El Natzarè desprès de la restauració i modificació. Octubre de 2013. - Foto Daniel Pallejà

El Natzarè desprès de la restauració i modificació. Octubre de 2013
Foto Daniel Pallejà