dijous, 25 de juny del 2015

EL PAPA PLANTEJA CANVIAR LA DATA DE PASQUA DE RESURRECCIÓ

Perquè tots els cristians del món celebrin el mateix dia la Resurrecció de Crist

El Papa Francesc en Audiència General. Foto: Daniel Ibáñez / ACI Prensa
Fa uns dies el Papa Francesc va deixar anar la possibilitat de canviar la data de la Pasqua de Resurrecció perquè aquesta festa pugui ser celebrada per tots els cristians del món en un mateix dia, segons informa Aciprensa.
En el marc del III Retir Mundial de Sacerdots a la Basílica de Sant Joan del Laterà a Roma i davant preveres dels cinc continents, el Sant Pare va dir que "hem d'arribar a un acord" per a una data comuna que podria ser el segon diumenge d'abril.
El Papa va fer broma després i va dir que és un escàndol que dos cristians puguin mantenir una conversa com aquesta: "quan va ressuscitar el teu Crist d'entre els morts? El meu avui, el teu la setmana que ve".
Sobre això, la historiadora italiana Lucetta Scaraffia va publicar al diari del Vaticà L'Osservatore Romano un article titulat "Units en la resurrecció: La proposta del Papa Francisco sobre la data de la Pasqua" en que afirma que amb aquesta iniciativa s'encoratja " la pacificació entre les confessions i (...) una mena de racionalització del calendari ".
Per a la historiadora, el Papa ofereix aquesta iniciativa del canvi de data "com un do d'unitat amb les altres confessions: els cristians en el món estan vivint un moment dramàtic, les persecucions són intenses com mai, i són persecucions que colpegen de manera particular a les Esglésies orientals que estan en risc de desaparèixer ".
La proposta també busca reforçar la identitat dels cristians, especialment d'aquells perseguits: "La resurrecció -diu Scaraffia- celebrada junts per tots els cristians augmentaria la importància d'aquesta festa central per a la fe en un moment en que el món global i els canvis apareixen com a imposicions i com a coses sobtades ".
Scaraffia assenyala a més que "ningú sembla haver-se'n adonat que la intervenció del Pontífex subratlla implícitament un fet important: també en països on la identitat cristiana es va enfosquint, la mesura del temps segueix lligada a la vida de Jesús. Sabem a més que el calendari no és només una convenció sinó una cosa profunda i simbòlicament rellevant ".
Imatge referencial / Crist Resucitat
Imatge: Wikipedia / Pietro Perugino / Domini Públic
La historiadora explica que "no és un element indiferent que en gran part del món es visqui amb un calendari intrínsecament lligat al moment de l'Encarnació".
Indica després que "la Pasqua i les festes relacionades a ella constitueixen un aspecte diferent de l'any litúrgic perquè estan connectades a un temps cíclic que es repeteix cada any i que marca el retorn de les estacions. Les altres festes com el Nadal, s'insereixen en el nou temps lineal que va ser inaugurat per l'Encarnació ".
Lucetta Scaraffia recorda així mateix que la data de la Pasqua s'estableix amb el cicle de la lluna, i que de manera similar musulmans i jueus estableixen les seves festes importants amb el calendari lunar. Els ortodoxos solen celebrar-la una setmana després que els catòlics.
Tot apunta que la data a utilitzar seria el segon diumenge d'abril de cada any.

Afectaria això a les nostres tradicions? Turísticament seria beneficiós, o realment no té major importància?