dimarts, 31 de març del 2015

«S’ESTAN ESTUDIANT ELS CANVIS DE LA PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT»

Julià explica que enguany s’ha promocionat la Setmana Santa tarragonina a València i l’any vinent es farà a Jaén per tal d’atraure més públic

L’Agrupació traslladarà la seva seu a l’Església Sant Agustí quan finalitzin les obres del primer pis
Foto: Cristina Aguilar/Més Tarragona
-Ja porta uns dies amb actes de Setmana Santa. Com es presenta la celebració enguany?
-En principi es presenta com altres anys, és a dir, molt bé. I també amb algunes novetats com és el cas de l’Associació La Salle que estrena nou estandard i nous cirials que encapçalaran la confraria en les seves sortides. A banda d’aquest aspecte, la resta segueix tot com l’any passat, amb els mateixos actes i horaris.

-Després de l’any passat, on van romandre nou dels deu passos. Enguany, els visitants podran contemplar els deu passos en un mateix espai. Com es valora aquest fet per part de l’Agrupació?
-Els deu passos es poden veure des del dissabte passat i des de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa aquest fet es valora molt positivament, ja que tenir els deu passos dins d’un mateix espai comporta una nova manera de veure i interpretar la Setmana Santa durant tot l’any. Així mateix, l’Església de Sant Agustí serà la seu de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa. De moment, s’estan portant a terme les obres del primer pis i, si tot va bé, a partir del mes d’abril l’Agrupació s’hi traslladarà. D’aquesta manera es podrà obrir més hores i es començarà a treballar en el que serà el Museu de Setmana Santa.

-La idea és que l’Església de Sant Agustí esdevingui Museu i un punt clau de la Setmana Santa tarragonina?
-Exacte, el que es pretén és que l’Església de Sant Agustí sigui el centre neuràlgic de la Setmana Santa tarragonina.

-Es parlava fa uns dies de la creació d’una ruta de Setmana Santa per part de diferents agents culturals. Què en sap d’aquesta iniciativa i si realment s’està portant a terme o es farà pròximament?
-Sí, el tema ja està en marxa. Hi ha algunes empreses de guies turístiques que porten a terme un recorregut pels espais de la Setmana Santa en col·laboració amb la conselleria de Turisme de l’Ajuntament. D’altra banda, a partir del mes de setembre i amb col·laboració d’aquestes empreses, l’Agrupació organitzarà visites guiades durant l’any, tant per la gent de Tarragona com pels visitants de la ciutat.

-Una de les novetats o dels aspectes destacats de la celebració d’enguany és el pla d’autoprotecció i de seguretat que s’establirà per la Processó de Sant Enterrament. Quins són els motius que expliquen la posada en marxa? Hi hagut problemes altres anys?
-El pla ens permet posar blanc sobre negre. En aquest sentit, s’han de tenir en compte alguns compliments que s’han de complir i que ja estaven previstos. Treballem amb l’Ajuntament de Tarragona i també intervenen Protecció Civil i la Guàrdia Urbana. Pel que fa als aspecte, el públic només notarà que a la plaça del Rei hi haurà més vigilància i restricció de circulació mentres arriben els diferents passos, abans de la processó. Un cop estiguin tots col·locats, es podrà circular lliurement. Altres aspectes que inclou el pla són de caràcter intern, com per exemple, que tots els passos han de portar un extintor o que els passos que van a rodes, han de passar una revisió de frens i direcció.

-Recentment, s’anunciaven possibles canvis en la processó del Sant Entrerrament. Quins seran i quan es faran efectius?
-S’estan estudiant, però els canvis han de ser meditats i consensuats, ja que el que s’ha de fer és treballar perquè la processó del Sant Enterrament ha de mirar cap al segle XXI, i les presses no són bones i no s’han de fer canvis perquè sí.

-Per últim, per donar a conèixer, més si es pot, la Setmana Santa de Tarragona, teniu pensades actuacions concretes de promoció?
-Sí, cada any l’Agrupació presenta la Setmana Santa de Tarragona a una ciutat espanyola. Enguany ha estat València i l’any que ve serà a Jaén.

Laura Gómez - Publicat a Més Tarragona, dimarts 31 de març de 2015