dilluns, 30 de març del 2015

EL DIUMENGE DE RAMS, DÓNA L'INICI ‘OFICIALMENT’ A LA SETMANA SANTA TARRAGONINA

La benedicció de Palmes i Rams, el Pregó, la Processó de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió i el Viacrucis de la Sang per les muralles, donen el tret de sortida a la Setmana Santa 2015.

Una crida a la transformació de la Setmana Santa va protagonitzar el discurs del pregoner, el director de Càritas Tarragona, Francesc Roig, qui ahir donava el tret de sortida a més d’una setmana de celebració cristiana, de devoció, però també de tradició. «Convindria anar trobant altres referents de canvi dins de la Setmana Santa», va manifestar. Així, va reivindicar que «la salvació de la celebració no ha de tenir només un caire estrictament religiós sinó que ha de comptar un caire participatiu de cultura». Un saló de plens de l’Ajuntament, més buit del gom a gom habitual en aquesta data, va acollir un dels primers actes oficials.

El president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa, Joaquim Julià, va donar pas al pregoner després de destacar-ne la llarga trajectòria en el camp de l’ensenyament i recordar que darrere de les processons «hi ha molt més que un espectacle de bellesa, es tracta d’una mostra de l’esforç de la ciutat i els seus confrares». D’aquesta manera, va destacar «l’actitud» de cadascuna de les confraries i la voluntat «d’obrir-se».

Francesc Roig va pronunciar el Pregó de la Setmana Santa
Foto: Olívia Molet/Més Tarragona
Al seu torn, el pregoner d’enguany, Francesc Roig, qui ha destacat com a inspector en cap del Departament d’Ensenyament, va recordar la necessitat de «prioritzar la caritat pels últims» i no deixar passar «la realitat domèstica que encara pateixen moltes famílies». Amb un lleuger somriure, Roig va recordar com l’any 1981 va presentar el primer opuscle de la mà de la Reial Germandat de Jesús Natzaret. Aquesta va ser la seva primer intervenció en la Setmana Santa de Tarragona, fet que, des d’aleshores, s’ha repetit en diverses ocasions. «Ser escollit és un reconeixement a la tasca silenciosa de Càritas», va afegir. L’atenció a les famílies més necessitades s’ha convertit en una prioritat de l’entitat en els darrers anys. Tot i això, Roig va subratllar la necessitat de continuar lluitant, atès que «la crisi no s’ha acabat, tal com molt governadors volen fer creure». La reflexió del director de Càritas Tarragona va insistir en la necessitat de fer passos endavant i aconseguir que la Setmana Santa incorpori alternatives més culturals. «Hauríem d’anar provocant transformacions, ja que, en el fons, les celebracions configuren la cultura de les persones», va afirmar. En aquest sentit, però, va advertir que «les circumstàncies han de canviar però sense perdre de vista que venim d’un passat de tradició històrica secular que hem d’adaptar però que no hem de malmetre amb folklorismes barats».

D’altra banda, Roig va centrar bona part del discurs a la igualtat entre les persones, deixant de banda les diferències entre races i cultures i cridant al respecte mutu. «Cadascú viu i sent la seva fe d’una manera i cal saber defugir dels dogmes desmesurats», va afegir. Així, va recordar que dins de l’Agrupació d’Associacions «cada confraria té les seves peculiaritats i idiosincràsia, però al final tothom acaba desfilant». També cal destacar que el pregó de la Setmana Santa 2015 va iniciar-se amb unes paraules de condol cap a les víctimes de la tragèdia als Alps francesos. «Viure és un risc permanent, però quan les circumstàncies de la mort es fan properes el dolor és més intens, perdura», va lamentar.

L’arquebisbe Jaume Pujol, va subratllar la tasca dels més de 1.650 voluntaris que formen l’arxidiòcesi tarragonina de Càritas i va assegurar, en un to solemne, que «només amb amor es pot salvar. Aquests dies podem fer petits actes d’amor».

Al seu torn, l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, va agrair la mirada renovadora del pregoner. A més, va destacar que «l’entrada de Jesús a Jerusalem va donar lloc a un dia d’eufòria col·lectiva, al qual va acudir el poble amb palmes i palmons a rebre’l i no pas els reis».


BENEIR LA PALMA

La processó cap a la Catedral després de la benedicció, ahir al matí
Foto: Cristina Aguilar/Més Tarragona
Tot i la rellevància del pregó celebrat al migdia, el tret de sortida de la Setmana Santa va donar-se a les onze del matí d’ahir. Minuts abans, encara es podia veure com famílies senceres enfilaven el carrer Major i l’entorn de la Part Alta per arribar fins al carrer de les Coques i viure la Benedicció de Palmes i Rams. Així, les paraules de l’arquebisbe van coincidir amb el toc de campanes de la Catedral, que indicava les onze del matí, moment en què els centenars de persones concentrades al carrer aixecaven les palmes i els rams amunt per rebre la benedicció. A partir d’aquí, la processó va desfilar fins a l’interior de la Catedral, on va tenir lloc la Missa Pontifical de Diumenge de Rams. Durant l’Ofertori, la Congregació de Senyores de la Soledat van lliurar el ciri pasqual en nom de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa. D’aquesta manera, es va poder veure com petits i grans es desplaçaven fins al nucli antic de la ciutat per mantenir la tradició.

Una veïna, Neus Guerra, explicava que «venir a beneir la palma és una tradició que hem continuat. Jo venia de petita i ara venim amb tota la família, les meves filles i nebots». Per la seva banda, el jove Magí Guerra, va assegurar que «enguany porto la palma més gran de totes». Tot i defensar la tradició, Neus Guerra, destacava que «també és devoció».
Entre els assistents es podien veure cares de profunda emoció. És el cas de la família de Susanna Miquel, qui venia acompanyada dels avis i els fills. «El que més ens agrada és poder entrar pel portal gran de la Catedral un dia com avui. Amb les palmes i els palmons», explicava.


PROCESSÓ DE DIUMENGE DE RAMS

Ara bé, cal destacar que un dels actes més multitudinaris d’ahir va donar-se a la tarda amb la Processó de Diumenge de Rams. La canalla es va convertir en la protagonista de la sortida del pas de l’Entrada de Jesús a Jerusalem, conegut popularment per La Borriquita. La Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió va celebrar una de les processons més seguida per tots els públics. Cal recordar que enguany celebren el seu 75è aniversari i han organitzat diversos actes com la recuperació del pas de l’escultor Lluís Maria Saumells, que sortirà en processó el Dimecres Sant.

Pas de l'Entrada Triomfal de Jesús a Jerusalem, ahir a la Processó de Diumenge de Rams. Foto: Cristina Aguilar/Més Tarragona 


VIACRUCIS DE LA SANG PER LES MURALLES

A partir de les set de la tarda, la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang va prendre les regnes de la celebració. Així, centenars de persones van participar en el Viacrucis que va omplir els carrers de la Part Alta. Ara bé, la imatge de postal per excel·lència va ser el pas del Viacrucis al costat de la muralla romana, al passeig arqueològic.

El Viacrucis de la Congregació de la Puríssima Sang, al seu pas pel passeig Arqueològic
Foto: Cristina Aguilar/Més Tarragona

PROPERS ACTES 

L’Associació la Salle, la Congregació del Descendiment i l’Il·lustre Confraria de Sant Magí Màrtir organitzen avui el Viacrucis Processional per la Part Alta. Aquest sortirà de l’ermita de Sant Magí a un quart de nou del vespre, després de la celebració de l’Eucaristia. Demà, serà el torn de la Reial Germandat de Jesús Natzarè, la qual durà a terme la seva processó pels carrers de la Part Alta. Començarà a les vuit del vespre i comptarà amb la participació d’un escamot dels armats de La Sang, els tres passos –El Cirineu, Jesús Natzarè i Jesús és despullat de les seves vestidures–, un grup de penitents amb la creu al coll i el Sant Crist. També hi participarà el Cor d’Aspirants, la Banda Infantil de Timbals, la Banda de Cornetes, gaites i timbals de la Germandat i una formació musical de ministrers. A partir de les set del vespre, però, l’església de Sant Francesc d’Assís durà a terme la missa i el viacrucis per l’interior del centre de culte.

Anna Fortuny - Publicat a Més Tarragona, dilluns 30 de març de 2015

VÍDEO TAC12 ACTES DEL CAP DE SETMANA