diumenge, 29 de març del 2015

LA HISTÒRIA ES REPETEIX ANYS DESPRÉS

La Reial Germandat de Jesús Natzarè va celebrar ahir el viacrucis commemoratiu dels 75 anys del Sant Crist de l'entitat. La imatge va sortir de l'església de Sant Francesc i va arribar a l'Ermita de la Salut.

La Reial Germandat de Jesús Natzarè va celebrar ahir el viacrucis commemoratiu dels 75 anys del Sant Crist de l'entitat, que va començar a l'església de Sant Francesc, situada a la Rambla Vella, i va finalitzar a l'Ermita de la Salut. Des de l'any 1940 no se celebrava aquesta efemèride. És per això que a la cara dels presents es veia il·lusió, i alhora nervis per acompanyar la imatge de 50 quilos. En l'acte van participar ciutadans vestits de carrer, representants d'altres confraries, membres de l'entitat organitzadora i el Cor d'Aspirants de la Germandat. A les quatre en punt, a l'església de Sant Francesc, els nou portants del Sant Crist, van alçar la imatge, presos de l'emoció, per portar-la fins l'Ermita de la Salut.

Tarragonins vestits de carrer participaren, també, al viacrucis. Foto: Lluís Milián/Diari de Tarragona
Catorze van ser les estacions que va cantar el consiliari de la congregació, monsenyor Josep Ribot, fins a arribar al lloc de destinació. La calor no va guanyar el pols a la devoció i tradició dels confrares. La majoria dels presents va començar i va acabar el viacrucis, encara que amb menys roba en arribar al santuari. Entre el Sant Crist i els representants eclesiàstics es trobaven les tres úniques persones amb llicència per emetre so. Dos bombos i una caixa -instrument de percussió semblant als tambors, però amb un so més agut-, van acompanyar la imatge homenatjada.

Camp de Mart, el camí que porta al camp del Nàstic i la Vall de l'Arrabassada van ser alguns dels escenaris que van veure passar el viacrucis. El moment més esperat va ser quan el Sant Crist va arribar a l'Ermita de la Salut. «Ha estat dur, però ha valgut la pena», asseguraven alguns dels participants. El lloc, la situació, el cansament, i sobretot, la devoció, van crear un ambient màgic. Va arribar el moment dels més petits. El Cor d'Aspirants de la Germandat de Jesús Natzarè van cantar cançons que portaven temps preparant. Els presents van adorar i venerar al Sant Crist, i finalment l'entitat va oferir a tots els participants un recordatori en forma d'estampa i coca amb xocolata.

Aquest any es compleixen 75 anys de la donació del Sant Crist de la Germandat de Jesús Natzarè, per part de Martí Marias Magriñà. Va ser l'any 1940, i va servir per substituir el Sant Crist de l'Agonia, que va ser cremat l'any 1936, en plena Guerra Civil. La imatge es va col·locar a l'església de Sant Francesc, seu de la congregació. El 19 de març de 1940, -Dimarts Sant-, el rector de la parròquia, el doctor Josep Vallès, va oficiar una cerimònia i va beneir la imatge. Posteriorment, es va realitzar el viacrucis. És per això que aquest any, els portants del Sant Crist van demanar commemorar l'aniversari recuperant, de manera puntual, el viacrucis que se celebrava molts anys enrere. «Encara organitzar aquest acte ha estat complicat, per a nosaltres és molt important fer un homenatge a aquesta tradició», explica Maria Eulàlia Veà, presidenta de la germandat.

De pares a fills 

Carles Ventura és un dels nou portants del Sant Crist. Fa vint anys que guia la imatge en el viacrucis del Dimarts Sant. Però durant la processó del Divendres Sant, Carles Ventura toca la corneta en la mateixa congregació. El seu avi li va transmetre la passió i devoció per la germanor. «Quan agafo al Sant Crist penso que d'aquesta mateixa manera ho agafava el meu avi, i això m'emociona», explica el confrare. Però el millor de tot és que la seva filla, de deu anys, també participa d'aquesta activitat: és l'encarregada de transportar el coixí que acompanya el Crist. «Jo també vaig començar així, i veure com la meva filla contínua els valors que em van inculcar m'omple de satisfacció», conclou Carles Ventura.

Carla Pomerol - Publicat a Diari de Tarragona, diumenge 29 de març de 2015