diumenge, 29 de març del 2015

EL DIRECTOR DE CÀRITAS DE TARRAGONA APOSTA PER LA TRANSFORMACIÓ DE LA SETMANA SANTA DE LA CIUTAT

Francesc Roig ha recordat en el seu pregó de la Setmana Santa la greu crisi que encara pateixen moltes famílies

El director de Càritas Diocesana de Tarragona, Francesc Roig, ha estat el pregoner de la Setmana Santa de la ciutat. En un acte solemne, en un saló de plens de l'Ajuntament de Tarragona ple d'oients, Roig ha recordat que la crisi econòmica encara segueix instal·lada "en la realitat domèstica de moltes famílies" i que entitats com la que dirigeix tenen ara més feina que mai per ajudar-les. El director de Càritas de Tarragona també ha apostat per una transformació de la celebració de la Setmana Santa perquè inclogui alternatives de caire més culturals per incentivar la participació de la gent. "Les tradicions son interessants si saben contenir la essència cultural sense banalitzacions", ha assegurat.

Francesc Roig, director de Càritas Diocesana de Tarragona, durant el seu pregó de la Setmana Santa de Tarragona. Foto: ACN
Francesc Roig, director de Càritas Diocesana de Tarragona, ha considerat que la seva participació com a pregoner de la Setmana Santa de la ciutat és "un reconeixement a la tasca silenciosa" que fa l'entitat que dirigeix. Una ajuda, ha recordat, que ha hagut d'incrementar-se els darrers anys i que encara no ha acabat malgrat alguns dirigents parlin de la fi de la crisi econòmica. "La realitat domèstica de moltes famílies continua instal·lada en la crisi", ha assenyalat. Roig també ha tingut unes paraules de condol per a les víctimes de la tragèdia aèria dels Alps. "Quan les circumstàncies de la mort es fan properes el dolor és més intents", ha dit.

La reflexió del seu pregó ha girat a l'entorn de la "transformació" que Roig considera que necessita la celebració de la Setmana Santa a Tarragona. El director de Càritas ha recordat com l'any 1987, com a membre de la germandat de Jesús de Natzaret, va impulsar les presentacions dels opuscles que van suposar un impàs perquè els actes de la Setmana Santa incloguessin alternatives més culturals. Seguint amb aquesta tendència, Roig ha demanat que es busquin "altres referents de transformació" per evitar que es perdin les celebracions d'aquests dies. "La salvació de la Setmana Santa no ha de tenir només un caire estrictament religiós sinó que ha de tenir un caire participatiu de cultura", ha apuntat.

Mantenint la base religiosa que configura la identitat de la festa, Roig ha animat els tarragonins a "provocar" la transformació de les connotacions "de seriositat i de silenci" que té la celebració. "Les circumstancies han de canviar però sense perdre de vista que venim d'un passat de tradició històrica secular que hem d'adaptar però que no hem de malmetre amb folklorismes barats", ha assegurat Roig.

ACN - Publicat a Diari de Tarragona, diumenge 29 de març de 2015