dijous, 15 de maig de 2014

CAL CANVIAR LA TENDÈNCIA...

Per Francesc Gómez Masdeu
Col·laborador de 'Setmana Santa TGN'

No cal ser molt observador per comprovar que la nostra Setmana Santa pateix d'uns anys ençà una disminució tant en el número de participants com en el d'espectadors. Les cadires buides que podem detectar al llarg de tot el curs de la Processó, i l'escurçament del recorregut són mostres de que aquests actes han perdut capacitat d'atracció entre les persones que els segueixen. També les fileres s'han vist minvades amb un descens de confrares, que es fa palès no solament en la processó del Sant Enterrament, sinó en la majoria d'activitats que es celebren aquests dies. Potser en un determinat moment aquests actes van experimentar un important augment que fins i tot era un xic sobrepujat, i ara les coses van tornant al seu lloc de forma lenta i progressiva, però també crec que hi ha tres causes importants que han fet perdre atractiu a la processó del Sant Enterrament i, per extensió, a d'altres processons i esdeveniments. No cal oblidar que aquests actes, sense menystenir el seu valor primordial, constitueixen un espectacle en el millor sentit de la paraula, i com a tal han anat perdent molta força:

La majoria dels passos són duts a coll. Foto Daniel Pallejà
En primer lloc, la manca d'agilitat de les desfilades, mal endèmic dels seguicis de la nostra ciutat, que en els darrers temps s'ha agreujat de forma considerable, amb continues aturades o talls que desllueixen l'acte i cansen confrares i espectadors. Hi ha qui afirma que això és responsabilitat en gran part dels passos portats a espatlles, però qui ha viscut la organització sap que la descoordinació i manca de col·laboració entre entitats és molt més perniciosa en aquest aspecte.

En segon lloc, cal constatar que la Setmana Santa Tarragonina té un patrimoni artístic de primer ordre que suposa un important motiu d'atracció i interès. Però aquest patrimoni és el que hem rebut en herència de les anteriors generacions. El que s'ha afegit en els darrers anys, tret d'alguna honrosa excepció,  dista molt de la estètica que sempre ens havia caracteritzat i que en determinats cassos no té el nivell mínim que s'hauria d'exigir. Recordem que històricament s'havien retirat passos que podríem considerar més afortunats que alguns dels que desfilen actualment. Això causa un efecte molt contraproduent que diu molt poc a favor de la seriositat de l'acte.

Timbalers de diferents confraries. Foto Daniel Pallejà
En tercer lloc, un importantíssim punt molt infravalorat per part de tothom: volent facilitar la participació incondicional, sobretot del jovent, i valorant la economia per sobre de la qualitat, s'ha descuidat l'aspecte musical: la música és l'element que dóna caràcter, solemnitat i varietat a qualsevol acte. Suposem que ningú imagina, per exemple, l'enlairament d'un castell a toc de timbal, sense l'acompanyament de la melodia de les gralles. Docs a les processons de Tarragona els hem tret la melodia i ens hem quedat amb el timbal. En tota la història més que centenària de la Setmana Santa de Tarragona, mai s'havia comtat amb la participació de bandes únicament de timbals (i si algú pot demostrar el contrari, que ho faci). Durant les dècades dels 50 i 60 del segle passat es va potenciar intensament la participació de corals i grups musicals de prestigi i nivell que havien configurat un caràcter emotiu, colpidor i variat del nostre seguici, cosa que en els darrers anys, de forma lamentable, s'ha perdut en gran part. La proliferació excessiva de timbals i l'abús del nivell acústic ha acabat obligant a prendre mesures com ara la limitació del volum en determinades zones o la prohibició dels assajos a la Part Alta, per les molèsties que causaven als veïns. També ha suposat una gran disminució de joves i nens a les fileres, que bandegen aquesta participació tradicional més atrets per la possibilitat de colpejar un timbal. No dic que s'hagin d'eliminar aquestes formacions, perquè els seus membres fan un esforç important i participen amb il·lusió, però si crec que s'haurien de limitar en el seu número i components, i en qualsevol cas intentar canviar l'estil de la majoria, amb incorporació d'altres instruments musicals (tocats, sis-plau, per persones preparades) com s'ha fet en alguns cassos amb més o menys fortuna.
Banda de timbals i Tarotes de la Germandat de NPJP. Foto Daniel Pallejà

Aquesta és, evidentment, la meva opinió. Però crec que seria bo que, en la mesura de les possibilitats, s'intentés d'anar buscant solucions a aquests i altres problemes, com ja s'ha fet en determinats moments. Abans de que la decadència sigui irreversible, podem fer més atractiva la nostra Setmana Santa, potenciant alhora el seu particular i genuí caràcter. Segur que molts tarragonins, i moltes de les persones que ens visiten els Dies Sants, ho agrairíem sincerament.

P.D. Us convido a veure el vídeo d'aquest any 2014, del misteri de l'Oració a l'Hort a la Baixada de la Peixateria, perquè penso que és molt il·lustratiu del que es diu a l'article, quan es parla del caràcter i la solemnitat que la música pot generar per si mateixa.

6 comentaris:

 1. Sento discrepar , pero jo crec que sobra gent a les fileres, es més, si tothom anes amb la cara tapada, de ben segur que no hi aniria tanta gent. Com a espectadora habitual, em fa molta ràbia veure la gent que va només a figurar, aixó si, anant abans a la perruqueria, i sortint estupendes...o ells engominats i amb el tratje dels diumenges. A mi els timbals m'agraden molt i no resten solemnitat a l'acte.

  ResponSuprimeix
 2. Igual que el comentari anterior, no considero que els timbals necessitin un afegit, ni les fileres un major nombre de confrares. La setmana santa de Tarragona com molts actes de la nostra ciutat tenen una pèssima publicitat!
  A això cal afegir els petits detalls que fan anar any rere any als més adeptes repetim l'assistencia, que la sang està capficada en fer desaparèixer perquè l'allarguen, passades dels armats, salutacions dels passos...
  Referent al vídeo soc dels que prefereix veure la pujada amb energia, es dels llocs on sempre hi ha molta molta gent, i no tant sols es per veure la pujada solemne de les imatges, si no que la gent busca aquet gest extra, no creieu?

  ResponSuprimeix
 3. Per mi com a cap del cos de portants de una germandad crec que a la semana santa ni li restan timbals ni li restan musics , el que crec es que sobren totes aquelles personas que no volen veure la realitat que esta pasant . Crec que el so dels timbals lunic que fan es lluir millor el pas en una processo solemne , el possar mes musics o no ja depent de cada germandat particularment , nosaltres portem 25 timbals , 4 bombos , 2 cornetes i som la unica germandat de la ciutat amb banda propia i la veritat tenim molts seguidors lo cual vol dir alguna cosa crec de positiu .Per el que fa al video sota la meva opinio sembla mes la banda de una plaça de toros que no pas de semana santa i tambe crec que aquesta pujada feta amb banda de timbals i a marxa rapida fou espectacular !!!

  ResponSuprimeix
 4. Banda de Plaça de Toros? Ja es nota la poca cultura que hi ha en aquesta ciutat.....
  Mira qualsevol video de pas de verge al youtube mateix i TOTS porten aquestes bandes amb aquestes marxes...

  ResponSuprimeix
 5. Jo com component d'una banda penso que l'esforç ke fem les bandes esta infravalorat..la setmana la fem tarragonins i tarragonines...la vivim...lo que no es just que es critiqui que fem parons...cuan la primera culpable es la sang que ens tenen a les bandes capades..aixo per comensar..i no ni a cap cofradia que no estigui fins els nasos dells..perque ells tota la proceso poden tocar fort mentres que les demes bandes fluix...segon...si els pasos no es portesin a coll ke bunic ni hauria veure com pujen corrents tots els pasos..en definitiva la setmana de tarragona som espectador cofrades portadors de misteris caixes bombo cornetes gaites sacs de gemecs tarotes...els tarragonins som i serem qui fa posible aquesta proceso..i per la banda que em toca...faig un reclam a totes les cofradies que fem un cop de puny a la taula i ens plantem duna vegada...sense naltres no hi hauria proceso...i al que a escrit aquest article tu no sents la setmana cm els demes..el recorregut sa tallat on?? Les cadires buides?? Fiqueulesgratuited.. mira on no sa de pagar per carrerons com nesta ple...avans descriure mira i viu la setmana santa...es facil criticar pero el nostre esforç nol valora ningu...

  ResponSuprimeix
 6. JJAJAJAJAJAJAJAJA, que sense les bandes no hi existiria la setmana santa????? Però tu qui et penses que ets???? Pot ser ets el salvador de la setmana santa a Tarragona????
  Mira, tot es opinable, però es evident que el que ha fet la Salle aquest any, pujant el misteri amb una banda de música l’únic que fa es callar totes aquestes boques que s’omplen dient que no es pot portar un misteri amb una banda de musica i que per aquest motiu les confraries porten bandes de tambors acompanyant els misteris duts a coll.
  També m’agradaria comentar que es mes bonic veure pujar els misteris a pas lent per la baixada de la pescateria que a pas ràpid (tot i que entenc que es mes difícil),a mes, tindrien mes minuts de lluïment... que es el toca a un misteri de setmana santa i no a les persones que van sense cucurulla.

  ResponSuprimeix