dissabte, 8 de febrer del 2014

LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA AL NO·DO

El “No·Do” (Noticiarios y Documentales), es va crear el dia 29 de setembre de 1942 per la dictadura com un servei de difusió de noticiaris i reportatges d’obligatòria exhibició als cinemes d’Espanya, possessions i colònies. Aquest noticiari s’utilitzava d’una banda com aparell de propaganda del  franquisme i per altra banda de fil d’unió dels espanyols amb el món. La seva primera projecció va tenir lloc el 4 de gener de 1943 i així es va mantenir fins que, l’any 1975, va deixar de ser obligatori. La producció va acabar l’any 1981.

El bloc Setmana Santa TGN us convida a veure tres “No·Do” on apareix imatges de la nostra Setmana Santa. Aquests també estan inclosos en el documental “La Setmana Santa de Tarragona en el  temps”, treball inclòs també en el nostre apartat de Vídeos.
Aquí però us deixem aquests tres documentals sencers, en que apareixen en el mateix altres imatges de setmanes santes d’altres localitats.

El primer documental titulat “Semana Santa en España” va aparèixer el 5 d’abril de 1948 amb el número de registre 274A. Amb una durada d’uns cinc minuts aproximadament, comença amb unes imatges del Santísimo Cristo de El  Pardo, imatges de la Setmana Santa tarragonina i la Semana Santa de Múrcia.

De Tarragona cal destacar les imatges del nou pas de la Flagel·lació de Soriano Montagut estrenat aquell any i que com es pot comprovar a través de les imatges del documental, la peanya encara no estava acabada. També es pot observar en diferents moments les flames dels brasers instal·lats en façanes i diferents punts del recorregut. Malauradament aquest document cedit per la Filmoteca Nacional no conserva el so original.



El segon documental titulat “Estampas de Semana Santa” data del 17 d’abril de 1955 amb el número de registre 536. Aquest no estava dins el No·Do habitual, sinó en un especial titulat Imágenes”. Apareixen també les celebracions de la Setmana Santa de Marchena, Cádiz, Múrcia i Sevilla. 
De la nostra processó cal destacar les imatges de l’antic pas de l’Ecce-Homo de Carles Moya que va desfilar entre els anys 1946 i 1958, any en que fou substituït pel pas del Padre Vera. 



El tercer titulat també “Estampas de Semana Santa” data del 6 d’abril de 1959 amb el número de registre 848A. En aquest ja podem veure el recent pas de l’Ecce-Homo del Padre Vera.
En aquest documental apareixen també  les celebracions de Salamanca i Valladolid. 
Al final del mateix li falten 5 segons, per error de la cessió de les imatges de la Filmoteca Nacional.    


Podeu veure també aquests documentals permanentment a través de la pàgina de vídeos o al Canal YouTube de la Setmana Santa de Tarragona.