diumenge, 7 de novembre del 2021

DEU ANYS D'UN WEB SETMANASANTER DE GAMMA EXTRA

 

Tarragona és una ciutat sorprenent on trobem escenaris que no tenen comparació arreu. És el cas de la informació on line d’una de les celebracions més nostrades: la Setmana Santa de Tarragona. El 7 de novembre de 2021 es compleixen deu anys de l’existència del web que Daniel Pallejà Blay va crear i que ha esdevingut el recurs on line més complert sobre els nostres dies de Nissan.  Com ell mateix afirma: el portal independent de la Setmana Santa tarragonina.

Si vostès el xafardegen, hi trobaran respostes a pràcticament tot allò que vulguin conèixer sobre la Setmana Santa de Tarragona, així com imatges excepcionals que ell ha atresorat, moltes de les quals amb el color sípia prova de la seva antiguitat. El Dani l’ha gestat des d’un doble vessant. Per una banda, l’experiència des de dins, en tant que germà natzarè i confrare de la Sang, dues de les entitats amb majúscules de la festivitat i de la nostra ciutat. Per altra, des de la feina rigorosa de buidatge bibliogràfic i d’aportació de notícies extretes de la premsa i d’altres fonts documentals.

L’autor ha suplert l’absència, imperdonable, d’informació al web de l’Ajuntament de Tarragona i també al del Patronat de Turisme. Des d’un malentès progressisme esquerrà, aquesta institució ha cercat un distanciament progressiu cap a una manifestació patrimonial que els nostres avantpassats ens han llegat. Una de tantes errades en la gestió del nostre patrimoni, monumental i immaterial, de manera que uns elements que són actius potencials malden per la seva dignitat. Només cal recordar l’episodi de la torre de la Minerva d’aquest estiu o el que avui mateix han hagut de patir els castellers per la manca d’ambulàncies suficients en la diada batejada com la de la represa i que ha hagut de ser aturada una estona llarga.

El Dani Pallejà és un dels tarragonins pencaires i independents que, amb la seva feina discreta i continuada, han fet i fan possible que Tarragona no perdi els arrels i que ha suplert amb el seu coneixement i esforç la manca d’inversió dels qui en tenen l’obligació, com bé es demostra observant tantes altres localitats veïnes i llunyanes, i comparant la feina que hi fan els servidors públics d’aquelles en comparació del que succeeix a casa nostra. En aquest sentit, només cal veure la transcendència humana, social, religiosa, institucional i mediàtica que ha tingut les darreres setmanes la sortida extraordinària de Nuestro Padre Jesús del Gran Poder de Sevilla per visitar alguns dels barris més desfavorits no sols de la seva ciutat sinó del conjunt de l’Estat.

Ell és una de les persones que citen la procedència de les seves fonts bibliogràfiques i documentals, que les reelaboren i les treballen. Persones que tenen respecte absolut per allò que comenten. Persones que han invertit hores i hores de les seves vides per allò que els apassiona. Persones rigoroses que parlen del que realment entenen perquè ho viuen des del cor, no com a mercenaris. Persones que sumen des de la diversitat i de la pluralitat i no des de l’exclusió de parers diferents als seus. De ben segur que cadascun de vostès en podria apuntar d’altres en el seu entorn immediat.

El Dani té una altra virtut. Quan preguntes qualsevol dubte, ell es presta a l’ajut, amb la voluntat que el resultat sigui el més reeixit possible, en benefici de la seva estimada passió i de les entitats a què altruistament pertany. Aquesta generositat és una virtut que cal reivindicar perquè en els temps actuals és ben escassa. La del Dani ho és en dues de les accepcions de la paraula: la de l’abundància en la informació i la dels nobles sentiments que l’acomboien.

Per tot plegat, si a vostès els arriben aquestes línies i encara no coneixen el seu web, no dubtin a tafanejar-lo perquè els ben asseguro que aprendran un munt de detalls de la història de la processó del Sant Enterrament, de la Setmana Santa sencera i de Tarragona. Una experiència absolutament enriquidora. Per molts anys, Dani!