Biblioteca
ELS ARMATS DE TARRAGONA

Autor: Josep M. Salvadó i Urpí

Any: 1986

Edita: Indústries gràfiques Gabriel Gibert (Col·lecció "Pau de les Postals" Número 6) 

Sinopsi:
Aquest treball ens presenta la història dels Armats de Tarragona dels quals ja trobem documentada la seva participació a la Processó del Sant Enterrament l'any 1758. L'autor, que fou Capità Manaies entre el 1982 i el 1997, ens aporta una completa informació sobre les vicissituds que aquest grup ha tingut al llarg de la història de la Setmana Santa Tarragonina, informació de les típiques "passades" dels Armats i una breu biografia dels "Capità Manaies" que ha tingut la formació.
  TESORO BIBLIOGRAFICO DE LA "CONFRARIA I CONGREGACIÓ DE LA SANCH DE JESUCHRIST" -TARRAGONA- SIGLOS XVI - XIX

  Autor: Juan Salvat i Bové

  Any: 1987

  Edita: Excma. Diputació de Tarragona

  Sinopsi:
  Juan Salvat i Bové, gran escriptor i cronista de la ciutat de Tarragona ens descriu la història de la Congregació de la Sang a partir dels primers volums de llibres d'actes que es salvaren de ser cremats en els aldarulls del 36.
  Completa aquest volum amb la història de totes les confraries i misteris de la Setmana Santa Tarragonina que existiren fins al segle XIX.
    


  EL GREMI DE MAREJANTS

  Autor: Josep M. Sabaté i Bosch

  Any: 1992

  Edita: Gremi de Marejants 

  Sinopsi:
  Tal com diu l'autor, Cronista de la Ciutat i de la Setmana Santa de Tarragona, és una aproximació històrica amb la referència als gremis com una institució amb caràcter propi i diferencial, per a constatar el particular tarannà dels marejants. Un recorregut històric per la Tarragona des de l'antiguitat, passant per l'Edat Mitja i els temps moderns entrellaçant la història de la Ciutat, el Port, el Serrallo i el Gremi.
   INTRODUCCIÓ A LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA 

   Autors: Jordi Rovira i Soriano, Salvador Ramon i Vinyes, Andreu Dasca i Roigé

   Any: 1994

   Edita: Virgili, editor. Col·lecció Biblioteca Tarraconense 9

   Sinopsi:
   Aquesta Introducció de la Setmana Santa ens apropa de la mà dels seus autors al coneixement d'una de les celebracions més arrelades de la devoció cristiana a Tarragona.
   Una cronologia històrica fa un repàs a la mateixa al llarg dels temps; un calendari dels dies sants ens aproxima al ritual, protocol i litúrgia dels mateixos; i finalment un ordre de la processó resumeix a grans trets l'esquema de la gran manifestació processional del Divendres Sant. Conté també un vocabulari de termes i expressions que són o han estat més vinculades a la celebració, tant litúrgica com popular.

   JESÚS A GETSEMANÍ. PASSOS I PROCESSONS DE SETMANA SANTA

   Autors: Joan-Maria Maixé Ceballos, Lluís-Maria Salvat i Galtés 

   Any: 1994

   Edita: Associació La Salle. Tarragona

   Sinopsi:
   Llibre editat en motiu del 75è aniversari de la fundació de l'Associació La Salle. Aquest treball es troba dividit en dues parts, la primera es la història de l'Associació, on s'aprofundeix en la relació de la mateixa amb la ciutat i en la celebració de la Setmana Santa.
   La segona part ens endinsen a conèixer passos de l'Oració a l'Hort a diferents indrets d'Espanya agrupats en quatre apartats: Catalunya, Castella, Andalusia i Múrcia. El treball inclou en un aparta final la seva versió en castellà.   


   JUJOL I EL GREMI DE PAGESOS DE SANT ISIDRE DE TARRAGONA

   Autors: Jordi Amenós, Josep M. Jujol (fill)

   Any: 1994

   Edita: Gremi de Pagesos de Sant Isidre

   Sinopsi:
   Catàleg de l'exposició celebrada a Les Voltes del Pallol, del 20 de desembre de 1994 al 4 de gener de 1995.
   Es mostra l'obra i aportació que Josep M. Jujol va fer per al Gremi de Pagesos entre els anys 1926 i 1944. La tasca artística de Jujol fou determinant en la recuperació del patrimoni del Gremi durant els anys difícils de la postguerra. Entre les peces podem observar les urnes que va dissenyar per al misteri del Sant Sepulcre, el disseny i esbós del misteri de La Pietat i el mantó dissenyat el 1929 per la Pietat destruïda el 1936 i que encara es conserva a l'església de Sant Llorenç.

   DIVENDRES SANT A TARRAGONA

   Autors: Joan Carles Ramon i Maixé, Jaume Fontanet i Torres, Josep M. Sabaté i Bosch

   Any: 1997

   Edita: Edicions Tàrraco

   Sinopsi:
   Edició molt acurada pels seus autors. Es traca d'un recull fotogràfic de la Recollida i Processó del Divendres Sant on la riquesa de colors, d'imatges, de gent, de recolliment, de silenci i de pedres mil·lenàries l'il·lustren amb tota la seva màxima expressió gràfica. El text que s'inclou està traduït al castellà, angles i alemany. 


   TARRAGONA, SETMANA SANTA

   Autors: Josep M. Rota Aleu, Josep M. Aleu Viñas, Miquel Sanchis Bernabéu 

   Any: 1999

   Edita: Edicions El Mèdol. Col·lecció l'Agulla (sèrie gran) núm.6 

   Sinopsi:
   Història de les confraries, gremis, congregacions i germandats que formen part de la Setmana Santa de Tarragona.
   L'edició es completa amb una detallada explicació dels actes que es celebren durant els dies sants per ordre cronològic  des del Dimecres de Cendra fins al Diumenge de Pasqua.
   Cada un dels apartats del llibre son profusament il·lustrats i al final del llibre hi ha un capítol de fotografies en blanc i negre que recorda els misteris que han estat perduts pels estralls de la Guerra Civil, o bé han estat substituïts per d'altres i que ja no concorren a la processó. S'inclou també la traducció al Castellà al final del llibre.   CARTELLISME I SETMANA SANTA TARRAGONA (1928-2000)

   Autors: M. Elena Virgili Bertran, Enric Baixeras i Sastre

   Any: 2001

   Edita: Ajuntament de Tarragona-Museu d'Història 

   Sinopsi:
   Aquest llibre recull tots els cartells anunciadors de la Setmana Santa tarragonina i ens posa de relleu els diferents estils artístics i les diferents èpoques en que s'emmarca cadascun d'ells.
   Cada cartell inclou la seva fitxa: autor, títol, any, peu d'impremta i les mides.
   El llibre fou publicat desprès de les dues mostres de cartells que es van exhibir durant els dies sants dels anys 2000 i 2001.
   Un total de 63 cartells que ja formen part de la història de la nostra Setmana Santa.


   SETMANA SANTA TARRAGONA. 75 ANYS D'OPUSCLES (1928-2003)

   Autors: M. Elena Virgili Bertran, Enric Baixeras i Sastre

   Any: 2003

   Edita: Ajuntament de Tarragona-Museu d'Història 

   Sinopsi:
   És un llibre que recull la història dels diferents opuscles que l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa ha anat editant al llarg de 75 anys. Cada opuscle inclou una fitxa que assenyala l'any editat, les mides de la publicació i l'impremta.
   Aquest treball inclou un magnífic article d'Enric Baixeras sobre la història d'aquests opuscles repassant les èpoques en que van ser publicats ja que tenia força incidència sobre l'estil i la qualitat de la publicació.   PETITA HISTÒRIA DE LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA

   Autors: Pilarín Bayés, Fina Costa

   Any: 2008

   Edita: Editorial Mediterrània

   Sinopsi:
   Edició adreçada als més petits per tal de que coneguin d'una manera entenedora la història de la nostra Setmana Santa i de les confraries i misteris que surten a la processó. Amb les magnífiques il·lustracions de la dibuixant Pilarín Bayés i l'acurat text de la Fina Costa els més petits s'adonaran, a través d'aquesta petita història, que la Setmana Santa tarragonina també és seva.
   SETMANA SANTA A TARRAGONA. IMATGES I PARAULES

   Autors: Quim Mas Carceller, Joan Menchon Bes, Quim Vendrell Moreno

   Any: 2008

   Edita: Arola Editors

   Sinopsi:
   Miscel·lània d'imatges i escrits de la Setmana Santa. El llibre inclou 10 reportatges fotogràfics de gran qualitat fet per diferents artistes de la fotografia i 13 articles de diversos personatges amb estils, òptiques i fins i tot religions diferents però que tenen en comú la Setmana Santa de Tarragona.
   Aquesta publicació conclou amb la traducció al castellà de tots els escrits.  


   PAS A PAS. SETMANA SANTA DE TARRAGONA

   Autors: Gòria Ganga i Viñes, Pere Amenós i Basora

   Any: 2009

   Edita: Silva editorial

   Sinopsi:
   Llibre de Poemes i imatges de la Setmana Santa tarragonina.
   Pas a pas ajunta els versos destil·lats de la poeta Gòria Ganga i les imatges evocadores del fotògraf Pere Amenós. La Passió i el sentiment d'ambdós autors per la Setmana Santa han confluït en una obra càlida i passional, una altra perspectiva, una valuosa contribució a aquesta gran festa religiosa i popular. 22 sonets en diferents variants de l'itàlic mode i gairebé un centenar de magnífiques fotografies desfilen harmònicament per aquesta obra.


   ELS ARMATS DE TARRAGONA. ELS SEUS ORÍGENS A LA PENÍNSULA IBÈRICA

   Autors: Josep Maria Salvadó i Urpí, Jordi Bertran

   Any: 2009

   Edita: Indústries gràfiques Gabriel Gibert

   Sinopsi:
   A  partir delprimer treball del 1986, realitzat per Josep M. Salvadó, Jordi Bertran ha realitzat l'estudi més complet dels armats en el conjunt dels territoris de la península ibèrica des dels seus orígens medievals fins als nostres dies, amb referències a desenes de poblacions. L'obra també amplia notablement les informacions i les interpretacions conegudes sobre els armats tarragonins pertanyents ala Congregació de la Sang si més no des de l'any 1758: la superació de guerres diverses com les del Francès o la guerra civil espanyola, la influència de l'art i posteriorment del cinema en l'evolució del vestuari, les diferents tipologies de persones que han integrat la cohort romana, els diferents personatges que han ostentat el paper de Capità Manaies...
   MELODIES DE LA PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT DE TARRAGONA

   Autor: Roser Olivé i Aymerich

   Any: 2012

   Edita: Sans Edicions. Col·lecció Toca Peron! Núm.2

   Sinopsi:
   Aquest llibre recull una trentena de músiques que es toquen o s'han tocat durant els últims anys de transformació musical en la processó. La primera part inclou músiques del repertori dels Ministrers de la Ciutat de Tarragona recollides, adaptades o creades per aquesta cobla durant aquests anys. La segona part inclou repertori exclusiu creat per ser tocat per la Banda de Timbals i Sacs de Gemecs de la Germandat del Sant Ecce Homo a dos i tres veus, i la tercera recull tres tocs inèdits del músic Xavier Torné, antic director de la Banda de Cornetes, Gaites i Timbals de la Reial Germandat de Jesús Natzarè i un toc popular.

   INSTANTS D'UN SOPAR. 20 ANYS

   Autora: Ester Maixé Lozano

   Any: 2014

   Edita: Gremi de Marejants - Societat Marítima i Protectora

   Sinopsi:
   El llibre s'endinsa en la història dels 20 anys del pas del  Sant Sopar i conté un magnífic recull fotogràfic de diferents autors tarragonins que han plasmat durant aquests 20 anys d'història diverses instantànies del pas i de la Banda que l'acompanya.

   ALTRES PUBLICACIONS I COL·LECCIONABLES


   LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA: UNA AULA VIVA 

   Autors: Inmaculada Gisbert, Maite Muñoz, Marcel Pallejà

   Any: 2006

   Edita: Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona

   Sinopsi:
   Material didàctic adreçat a les escoles tarragonines. És una proposta de treball perquè els mestres i educadors apropin els alumnes d'Educació Primària de les escoles a la realitat social, cultural i històrica de la tradició de la Setmana Santa i la Pasqua de Tarragona. El material inclou un dossier amb un ampli ventall d'activitats agrupades segons els tres cicles de Primària (Inicial, Mitjà i Superior), annexos als treballs, solucionaris, textos de suport i un CD d'imatges de les celebracions, misteris i confraries.

   48 PINS. SETMANA SANTA

   Any: 1993

   Edita: Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, Germandat del Sant Ecce-Homo 

   Sinopsi:
   Carpeta col·leccionable amb 48 pins (36 de La Sang i 12 del Ecce Homo). Aquests Pins es trobaven en 48 diferents establiments col·laboradors de la Ciutat. 


   PAS A PAS. SETMANA SANTA A TARRAGONA

   Any: 1994

   Edita: Nou Diari

   Sinopsi:
   Carpeta col·leccionable amb 18 làmines amb fotografies dels misteris i dels Armats de la Sang.
   SETMANA SANTA DE TARRAGONA. IMATGES I VOCABULARI

   Autors: Jordi Rovira i Soriano, Andreu Dasca i Roigé

   Any: 1995

   Edita: Nou Diari, Ajuntament de Tarragona

   Sinopsi:
   Àlbum de 64 cromos d'imatges de la Setmana Santa que s'entregaven amb el Nou Diari. Els textos són basats en el llibre "Introducció a la Setmana Santa" dels mateixos autors. 

   IMATGES DE LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA

   Any: 2001

   Edita: Diari de Tarragona

   Sinopsi:
   Col·lecció de 40 imatges, en forma de segell metàl·lic, de tots els passos i un detall de les diferents confraries, en una visió conjunt de cada pas. Els segells s'entregaven amb l'edició del Diari de Tarragona.     SETMANA SANTA DE TARRAGONA

   Any: 2007

   Edita: Diari de Tarragona

   Sinopsi:
   Carpeta col·leccionable amb 1 fitxa de presentació i 21 làmines d'imatges dels passos de totes les germandats, congregacions i confraries de la Setmana Santa tarragonina. Aquestes làmines s'entregaven amb l'edició del Diari de Tarragona.   ELS DVD'S DE LA SETMANA SANTA


   TARRAGONA, UNA SETMANA SANTA DIFERENT

   Any: 2007

   Edita: Agrupació d'Associacions de Setmana Santa

   Format de Pantalla: 4:3 color PAL

   Àudio: Dolby 2.0 ac.3 (Català, Español, English, Français, Italiano, Deutsch, Àrab.)

   Durada: 29 min. 

   Sinopsi:
   Un complet repàs de la Setmana Santa de la ciutat amb imatges de les celebracions, confraries, misteris, viacrucis, processons i celebracions litúrgiques.

   LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA EN EL TEMPS

   Any: 2006

   Edita: Agrupació d'Associacions de Setmana Santa

   Format de Pantalla: 4:3 color PAL

   Àudio: Dolby 2.0 Català

   Durada: 58 min. 

   Sinopsi:
   Documental recopilatori d'imatges filmades des de l'any 1935 fins l'any 1989. Inclou els "NO-DO" realitzats els anys 1948, 1955 i 1959 i diverses aportacions de particulars tarragonins que amb les seves càmeres de 8 mm o el súper 8 filmaven la processó i recollida dels passos.
         CONCERT - PRESENTACIÓ DE LA MARXA "SETMANA SANTA A TARRAGONA"

   Any: 2005

   Edita: Delegació Diocesana de Mitjans de Comunicació Social de l'Arquebisbat de Tarragona

   Format de Pantalla: 4:3 color PAL

   Àudio: Dolby 2.0 Català

   Durada: 67 min. 

   Sinopsi:
   Concert celebrat a la Catedral de Tarragona el 25 de febrer de 2005 en motiu de la presentació de la marxa "Setmana Santa a Tarragona" de Joan Baptista Messeguer Llopis.  
   Interpretaven el concert la Banda Unió Musical de Tarragona i el Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral. 
   MOMENTS DE PASSIÓ

   Any: 2000

   Edita: Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió

   Format de Pantalla: 4:3 color PAL

   Àudio: Dolby 2.0 Català

   Durada: 37 min. 

   Sinopsi:
   Història de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió.
   Va ser realitzat en motiu de la celebració de les Visions de Setmana Santa de l'any 2000 en que la Germandat exposava la seva història.

   SETMANA SANTA TARRAGONA

   Any: 2003

   Edita: Fer-vi

   Format de Pantalla: 4:3 color PAL

   Àudio: Dolby 2.0 Català

   Durada: 17 min. 

   Sinopsi:
   Breu repàs de la Setmana Santa de Tarragona.