dissabte, 18 de gener del 2020

LA SANG DE TARRAGONA CELEBRA ENGUANY EL SEU 475è ANIVERSARI

Logo commemoratiu | Cedit La Sang

Aquest any 2020 es commemoren els 475 anys de la fundació de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Tarragona, per això l’entitat ha preparat un extens i variat programa d’actes per a aquesta efemèride. Aquesta celebració tindrà com a acte inaugural el proper 25 de gener una solemne missa a l’església de Natzaret, presidida per l’abat de Poblet, el P. Octavi Vilà Mayo.
En el programa que s’ha preparat per commemorar aquest 475 anys, cal destacar la col·laboració amb el congrés internacional “La Passió: Tragèdia, Ritual i Violència” que se celebrarà a la URV el proper mes de març, la jornada de donació de sang el proper mes de maig i el proper mes de novembre, la presentació del llibre de la història de la Congregació, de Jordi Bertran, l’actuació extraordinària de la Moixiganga de Tarragona i la processó extraordinària i missa solemne del 475 anys presidida per Mons. Joan Planellas Barnosell, arquebisbe de Tarragona. La processó extraordinària comptarà amb els Armats i el Sant Crist de la Sang, congregacions de la Sang d’arreu de Catalunya convidades i juntes de les confraries de Tarragona.
Més de 30 actes per commemorar la fundació, el 18 d’agost de 1545, de La Sang de Tarragona.

Cartell Oficial | Cedit La Sang
Història de la Sang
La Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, composta per fidels laics i fidels clergues, va ser fundada l’any 1545, encara que pel text del document més antic que es conserva i que anuncia la fundació de la Congregació sembla ser que ja existia amb anterioritat una entitat del mateix caire.
Es tracta d’un fragment d’una acta del Capítol de la Catedral que data de 18 d’agost del 1545. La nota en el seu marge esquerre diu “Institutio Confratrie Sanguinis Jesuxpt” i el text central diu el següent:
“El primo superfacto de la Confraria que novament se vol fer de la Sanch de Jesuxchrist determinarunt que decretara que per lo Vicari General se donara per lo Ilm. Capitol la capella que demanen y lo modo y forma que millor apparrara”

Cal destacar que la Congregació ha rebut importants distincions, la primera el 1917, amb la concessió del títol de Reial per Alfons XIII. Ja el 1999, la Processó del Sant Enterrament és declarada, per la Generalitat de Catalunya, com a “Festa Tradicional d’Interès Nacional” i reclassificada l’any 2010 com a “Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional”. El 2002 la Congregació rep la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya i el 2007 la Medalla de la Ciutat en categoria d’Argent, concedida per l’Ajuntament de Tarragona.