dijous, 17 de setembre de 2015

COMUNICAT EN RELACIÓ A LA NOTÍCIA PUBLICADA A «MÉS TARRAGONA»


Davant la informació publicada en el periòdic Més Tarragona d’aquest dijous, dia 17 de setembre, en què s’implica la meva persona en el veto a l’entrada de dones i la cessió de la Junta Directiva de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Tarragona manifesto:
 1. Que lamento que es publiquin informacions tergiversades. Com a Arquebisbe sempre he procurat que les dones tinguin representació i visibilitat a l’Església. Sent fidel a aquest principi, amb el que crec fermament, he nomenat diverses dones en llocs de responsabilitat de l’Arquebisbat i agraeixo de cor el bé que fan a l’Església i a les congregacions.
 2. Que La Sang està formada per la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i la Congregació de senyores sota la invocació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i de la Mare de Déu de La Soledat. Per tant, a La Sang hi ha senyores. El que es va demanar és que entrin congregants senyores a la Congregació de senyors i clergues.
 3. Que d’acord amb els estatuts vigents de la pròpia Congregació ni la petició ni el procediment fets a l’Arquebisbat van ser correctes. Però vull manifestar que no tinc cap inconvenient en l’admissió de senyores a la Congregació de senyors i clergues sempre i quan es faci d’acord amb el Dret.  
 4. Que el tracte que han rebut, especialment en els últims temps, tant l’anterior Prefecte, Mons. Miquel Barbarà com l’actual Prefecte de la Congregació, Mn. Josep Queraltó, representants de la meva persona a la Congregació, no ha estat el correcte.
 5. Que donada la situació insostenible he accedit a la petició del Prefecte de nomenar nou sotsprefecte i renovar la Junta directiva.
 6. Que m’estimo amb tot el cor la Setmana Santa de Tarragona, les seves Confraries i els congregants que hi formen part i em dol que informacions com aquestes malmetin l’essència d’una tradició tan arrelada a casa nostra.

† Jaume Pujol Balcells

Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

http://www.arquebisbattarragona.cat/noticies/index.php?arxiu=fitxa_noticies&idnoticia=15628&id=9&id_subfamilia=0&

1 comentari:

 1. Apreciat Sr. Arquebisbe, amb tots els respectes cap a la vostra persona i sobretot al que representa.

  Celebro de tot cor que el tracte que vostè dispensa a la dona i que el lloc que ha d’ocupar dins l’Església sigui el que ens comenta. Es d’agrair sentir aquestes paraules ja que històricament la dona a l’Església sempre ha estat en un segon pla i es un fet que ha de canviar per tal d’harmonitzar la igualtat de gènere. Així mateix desitjo de tot cor i també li prego al Senyor, que aquesta obertura que ens predica el nostre estimat Sant Pare Francesc arribi aviat a la nostra diòcesis.

  També m’alegra llegir i sentir-li dir que no te cap inconvenient en l’admissió de senyores a la Congregació de senyors i clergues. Dons be, conscient de que jo no soc ningú per dir-li el que ha de fer, Deu em guard, m’agradaria veure que aquestes paraules tinguessin una mica mes de recorregut i es traduïssin en fets per que no es quedin en això, sols paraules buides (això voldria dir que tant sols son excuses) i un bon pas endavant per la seva part seria signar un decret ordenant a la nova junta de la Sang que es poses a treballar de manera prioritària per tal d’incloure a les llistes de congregants senyors i clergues a totes les senyores i nenes que així ho demanin a aquesta Congregació. Estic del tot segur que amb aquest gest per la seva parta la polèmica que s’ha fet pública aquests dies, però que està enquistada a la nostra estimada Congregació desde 15 o 20 anys enrere, es tancaria per sempre mes.

  Dels goigs del Sant Crist de la Sang:

  Si heu vençut d’amor banderes,
  estimant tan cor endins,
  i acolliu tantes pregueres
  de captius i pelegrins,
  afranquiu de tota trava
  que mantingui el cor mesquí:

  La Sang vostra en agermana i ens aferma al bon camí.

  Adolf Marchena Targa
  Vocal VI de la Junta (cessada) de la Sang

  ResponSuprimeix