dissabte, 28 de març del 2015

SILENCI EMOTIU EN ELS PAGESOS

La Part Alta va acollir la processó de la Pietat i del Sant Sepulcre

Els carrers més cèntrics de la Part Alta de Tarragona van ser testimonis de la processó celebrada ahir, i protagonitzada pel misteri del Sant Sepulcre i el de la Pietat, que formen part del Gremi de Pagesos de Tarragona. Però abans va tenir lloc el viacrucis a l'interior de l'església de Sant Llorenç, situada al cor de la Part Alta, a la Plaça de la Pagesia. Després de pronunciar les catorze estacions de la vida de Jesucrist, els confrares del Gremi de Pagesos van sortir a l'exterior per iniciar la processó.

Això és així des de fa aproximadament deu anys. Abans, el viacrucis se celebrava pels carrers de la Part Alta, però segons el president del Gremi de Pagesos, Raül Font, «l'acte s'allargava molt, i a més no se sentia molt bé la veu de monsenyor». Els Armats de Constantí van ser, com des de fa quatre anys, els encarregats d'obrir la processó. I és que entre la confraria i els Armats hi ha un fort vincle afectiu, perquè la majoria d'agricultors de la ciutat són socis de la Cooperativa Agrícola de Constantí. Després dels de la llança i el color daurat, va ser el torn del Sant Crist de l'església de Sant Llorenç, acompanyat dels més petits de la congregació. L'elegància característica del misteri de la Pietat i la solemnitat del Sant Sepulcre, acompanyats del ritme marcat de les bandes de tambors, van tancar la processó.

El Viacrucis es va celebrar a l'interior de Sant Llorenç. Foto: Lluís Milián/Diari de Tarragona
Un cop iniciat l'acte, un aire fred es va apoderar de l'escena, i en més d'una ocasió va guanyar la partida a la flama dels ciris. Tot i així, l'aire no va poder evitar el moment més emotiu de la tarda. Quan els misteris, juntament amb les bandes i confrares, van entrar a la Plaça de la Pagesia per posar el punt i final a la processó, el silenci i l'emoció van entrar a l'interior dels presents. Ni una paraula per viure intensament el balanceig dels passos mentre el Sant Crist era adorat i venerat. «És una processó molt especial. És el tret de sortida d'una de les setmanes més intenses per a la ciutat », explica Raül Font, president del Gremi de Pagesos.

Des de la barrera

Marina Garcia fa dos anys que per causes maternals no pot participar en el viacrucis i processó del Divendres del Dolor. Durant cinc anys ha estat l'única dona que ha portat a coll el pas de la Pietat. «Tot i que el sentiment segueix present, no es viu igual la processó des de dins que mirant des de fora», assegura Marina Garcia. La tradició familiar la va portar a formar part de l'entitat. «Quan porto el pas poso la ment en blanc i em trobo amb mi mateixa. És un moment íntim», explica. Encara que els començaments van ser difícils, Marina vol tornar a sentir la verge en les seves espatlles.

Carla Pomerol - Publicat a Diari de Tarragona, dissabte 28 de març de 2015