dijous, 19 de març del 2015

RETALLAR NO ÉS LA SOLUCIÓ

Per Francesc Gómez Masdeu
Col·laborador de 'Setmana Santa TGN'

El diari Més del dilluns dia 9 de març ens informava d'un tema de gran repercussió dins la Setmana Santa de Tarragona: s'està estudiant a nivell d'organització un possible canvi en el recorregut de la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant. Aquest canvi es concretaria bàsicament en retallar el pas per la Rambla Nova, passant directament per la Rambla Vella. Tenint en compte que es perdria una important extensió del recorregut, caldria ampliar-lo per altres indrets que es concentrarien en la Part Alta, donant-se diverses alternatives que van des de passar per davant de l'antic escorxador, fins fer arribar el seguici al Camp de Mart.

El motiu d'aquesta variació seria el fet de que el públic es concentra bàsicament en la Part Alta, de manera que la Rambla Nova queda pràcticament deserta quan passen les darreres confraries.
Aquest fet és cert. Tan sols voldria fer notar que no passa solament a la Rambla Nova, sinó que és una constant en tot el recorregut. Allà on anem a veure la processó podrem comprovar que al començament s'hi concentra una bona quantitat de gent, que va minvant progressivament a mesura que avança el seguici. Per demostrar-ho, adjunto una petita selecció d'imatges de la retransmissió que Més TV va fer de la processó del Sant Enterrament del 2004, amb els comentaris d'Òscar Ramírez i Jaume Fontanet. Aquell any es va retransmetre en directe des del passeig de Sant Antoni, ubicat a la Part Alta i un dels primers carrers per on passa la desfilada. Es veu clarament que la gentada que es concentra al principi es redueix ja notablement a mitja processó, sent mínima al final del recorregut.

A l'hora de buscar solucions a la disminució d'espectadors, també de participants, caldria tenir en compte que la societat ha canviat. Avui dia molt pocs es senten atrets per un espectacle que dura tres hores i mitja, amb continues i llargues aturades, on la banda sonora majoritària és un repic monòton i constant de timbals...

Crec que tenim un producte potencialment molt bo, però no podem enganyar ningú ni enganyar-nos nosaltres mateixos. Si oferim la millor processó de Catalunya, ha de ser-ho realment, en tots els seus aspectes. Per tant, s'han de solucionar els problemes reals. Solucions n'hi han. En qualsevol cas, crec que canviar el recorregut no serà la solució.

VÍDEO