dijous, 26 de març del 2015

‘LA PROCESSÓ DEL DIVENDRES SANT TÉ MOLT DIFÍCIL CANVIAR EL SEU RECORREGUT’

Joan Álvarez, Coordinador General de la Processó del Sant Enterrament y Recollida dels Misteris

Joan Álvarez fent tasques de coordinador. Foto: Cecida
Joan Álvarez es jubila. Serà la seva última Processó com a màxim responsable. Als seus 63 anys, aquest apassionat de la Setmana Santa de Tarragona prefereix deixar el relleu a les noves generacions. Admet que aquests deu anys han estat meravellosos i espera acomiadar-se de l’última coordinació amb un bon gust de boca.

-Quines són les seves funcions el Divendres Sant a Tarragona?
-Gestionar, organitzar i coordinar els dos actes: Recollida de Misteris i Sant Enterrament. Amb xifres, són 20 passos que pertanyen a les 12 confraries de la ciutat; les seves respectives bandes i uns 3000 penitents que surten. El que busquem cada any es solemnitzar aquesta processó; que estigui cohesionada i que tingui un ritme constant.

-Molta responsabilitat?
-Tinc un equip de 23 persones que saben quin és el seu paper a cada moment i permet portar a terme aquesta responsabilitat.

-Quant de temps porta en el càrrec?
-Aquest any en compliré deu anys.

-Llavors lo dels nervis ja no va amb vostè.
-La veritat és que no, tret que hi hagi amenaça de pluja.

-La decisió de suspendre en cas de malt temps es seva?
-És un acord consensuat entre tres persones: el  prefecte, el subprefecte de la Congregació de la Sang i jo mateix.

-Intueixo pressió de les confraries per evitar la suspensió en cas de núvols amenaçants.
-La gent té ganes de sortir tot i la climatologia adversa. S’entén. Porten moltes hores d’assaigs, un any esperant per sortir... Ningú vol que la pluja faci acte de presència i si ho fa, que es suspengui la processó. Tots volen participar.

-Com ho decideixen llavors?
-Tenim que tenir molt clar que caurà un aiguat. En cas de dubte, preferim arriscar-nos tot i el desordre que comporta l’aparició de la pluja el Divendres Sant.

-Però els passos són els elements més vulnerables a l’aigua.
-Tenim al recorregut cinc llocs estratègicament situats per donar-los sopluig: la Catedral, l’església de Sant Miquel del Pla, la de Natzaret, Sant Agustí i el local de Colla Jove. D’aquesta manera, els 20 misteris queden protegits de la pluja en cas d’urgència.

-Qui decideix l’hora de sortida de la processó?
-Tenim dos horaris: el d’hivern i el d’estiu. Aquest any la Processó del Divendres Sant cau en el segon i la sortida està prevista per a les 20 hores. El motiu es guanyar el màxim nombre d’hores nocturnes perquè aporten solemnitat a l’acte religiós.

-Però es fa inacabable?
-Tenim unes previsions per tal de que s’acabi a un quart d’una de la matinada. Tot i que és difícil calcular segons el ritme dels passos.

-Quanta gent hi participa?
-El nombre és difícil de precisar, però estem parlant d’unes 3000 persones.

-No hi ha límit?
-No, menys el nombre d’integrants de les bandes de música.

-Expliquis.
-Durant els últims anys han anat apareixent moltes bandes dins de les confraries i s’arribava a un punt que el recorregut a la Part Alta retrunyia deslluint la celebració religiosa. Inclòs s’activaven les alarmes. Fa un parell d’anys, es decidí limitar el nombre d’integrants per banda -40- per evitar aquest excés de decibels.

-Qui va prendre la decisió?
-La Comissió del Pla de Millores, una entitat sorgida l’any 2006 amb l’objectiu de consensuar amb totes les confraries qualsevol retoc de la Processó del Sant Enterrament i de la Recollida de Misteris.

-Qui en forma part?
-Són 13 persones: 6 representants de confraries,amb rotació; el president de l’Agrupació d’Associacions i sis integrants de la Congregació de la Sang, la organitzadora.

-Es reuneixen moltes vegades?
-Des de finals de setembre fins al gener, unes cinc vegades per consensuar qualsevol decisió.

-Inclòs el recorregut?
-Sí.  

-Hi hauran novetats?
-Fa set anys que mantenim el mateix itinerari, d’uns 2 quilòmetres de longitud. És difícil canviar-lo o modificar-lo.

-Però hi ha debat sobre retocar aquest recorregut.
-Des de fa un parell d’anys estem estudiant si es pot canviar. Hem vist que hi ha més gent pels carrers de la Part Alta i en canvi queda un poc desangelada la part de la Rambla Vella a la Rambla Nova.

-Retallaran aquesta part?
-No és tan fàcil. Suprimir trams implica que arribin els Armats a la Plaça del Rei i encara quedin cinc o sis passos per sortir. I si mirem altres carrers de la Part Alta, s’ha de tenir en compte les dificultats i l’esforç de portar els passos a espatlles i el desnivell de l’actual recorregut. No és una decisió gens fàcil.

-Parlant del recorregut, la bastida del Pla de la Seu els hi molesta?
-La veritat és que no. L’espai que ocupa permet que s’agrupi més la processó i que aquesta sigui més càlida.

-Allà hi va tenir lloc una reverència que va aixecar molta polseguera.
-Va ser un acte fora del protocol (la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió va fer una reverència a la Soledat). Se’ls va avisar de que aquest fet podria comportar conseqüències i es va solucionar.

-Han expulsat mai una confraria del Divendres Sant?
-El protocol ho permet, però mai s’ha arribat fins aquest extrem.

Jordi Cabré - Publicat a Diari de Tarragona, dijous 26 de març de 2015