dijous, 26 de març del 2015

ELS GITANOS JOVES CELEBRARAN UN VIACRUCIS A L’ESGLÉSIA DE LA TRINITAT

El col·lectiu gitano de Tarragona espera que la ciutadania participi activament a la processó que tindrà lloc durant la nit del Dimarts Sant pels carrers de la Part Alta|L’entitat té la intenció, a llarg termini, crear una congregació

Durant un mes i mig, 6 'portants' han assajat i s'han familiaritzat amb la imatge
Foto: Lluís Milián/Diari de Tarragona
El proper Dimarts Sant, dia 31 de març, Tarragona viurà per primera vegada un viacrucis i una processó organitzada pels joves gitanos de la Part Alta de la ciutat. Després del tradicional viacrucis dels Natzarens, sobre les 22.30h, el col·lectiu gitano aixecarà el Sant Crist de l'església parroquial de la Santíssima Trinitat -situada a la Plaça del Rei, per celebrar el viacrucis per l'interior del temple, i la posterior processó pels carrers més cèntrics de la Part Alta. Abans de treure al Crist, el cantautor gitano Jose, membre del grup musical Son Calo, cantarà diverses cançons i lloances al Crist de la Trinitat.

La iniciativa va sorgir a mans de l'Associació Jove Gitana de Tarragona, que es va crear fa aproximadament dos anys amb l'objectiu de defensar les idees dels més joves del col·lectiu i de les dones. Encara que molts membres de la comunitat gitana participen activament en altres confraries de la Setmana Santa tarragonina, l'entitat va néixer amb la intenció de crear una nova congregació, acompanyada d'un misteri. Miquel Buñales, president de l'associació, explica que «ens vam adonar que a curt termini això era molt difícil». El següent pas va ser tocar a la porta de monsenyor Josep Queraltó, rector de la Trinitat i Prefecte de la Sang, amb el que el col·lectiu té una molt bona relació. Li van proposar la idea de fer un viacrucis amb el Sant Crist de la Trinitat -que feia molts anys que no sortia del santuari- i monsenyor, juntament amb les autoritats competents, van acceptar la petició.

Sis són els homes gitanos que porten més d'un mes i mig assajant i familiaritzant-se amb el Sant Crist. Durant la processó pels principals carrers de la Part Alta de la ciutat, a part d'ells, que aniran vestits de negre, també participarà una banda de tambors, capitanejada per un gitano i diversos representants eclesiàstics i de la Setmana Santa Tarragonina. El col·lectiu gitano insisteix que aquest acte està obert a tota la ciutadania. «Ens sentirem satisfets si hi ha participació per part de tots els tarragonins», assegura Lluís Gutiérrez, portant del Sant Crist de la Trinitat.

Aaron Sentís, un jove gitano de 16 anys, forma part, des de fa molts anys, d'una congregació de la Setmana Santa tarragonina. Des de fa molt temps viu amb il·lusió aquestes dates. «Però aquest any tot és diferent. L'emoció arriba al seu punt més àlgid quan penso que, el proper Dimarts Sant, els gitanos passejarem al Sant Crist», explica el jove. Aquest col·lectiu viu molt intensament la devoció i la fe. És per això que «volem sentir-nos socialment integrats en aquestes festes». La intenció dels joves gitanos és instaurar aquesta tradició.

Positiva valoració

L'Associació Jove Gitana també va necessitar l'aprovació i el vistiplau de l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa de Tarragona. Joaquim Julià, president de l'entitat, defineix la iniciativa com «molt nova, ja que mai abans s'ha fet». També valora positivament el fet que «un col·lectiu catòlic i cristià vulgui sortir al carrer a mostrar la seva fe i devoció». Respecte a la intenció del col·lectiu, a llarg termini, de crear una congregació gitana, Julià ha explicat que «hem d'anar pas a pas», i que aquesta competència és de l'arquebisbat.

Carla Pomerol - Publicat a Diari de Tarragona, dijous 26 de març de 2015