dilluns, 9 de març del 2015

EL CENACLE DE LA CUCURULLA



Es reuniran amb les confraries per parlar amb elles dels seus objectius

Al bar Firmo’s, obert des de 1987 i regentat per Firmo Vives al núm. 5 de la Rambla Nova, a quarts de vuit del vespre es troben cinc confrares de la Setmana Santa. Tenen tres trets en comú. S’estimen amb passió la celebració de la primavera tarragonina, no pertanyen a cap junta de confraria i coneixen detalls infinits d’aquesta festivitat.

Des de fa un any i mig parlen vora una taula. S’han autobatejat com la ‘Tertúlia confrare’, seguint exemples com l’apuntat sobre Zamora per Manolo Allué, confrare allà i a la Sang de Tarragona. Des de 1997 cada dimarts se’n fa una en aquesta petita capital de província amb 64.000 habitants i 18 processons. La més antiga de Castella-Lleó és, però, la ‘Tertulia Pasión’ de Salamanca amb 25 anys.

A terres andaluses n’hi ha que es reuneixen en tavernes plenes d’iconografia de Setmana Santa, amb pòsters, medalles, estampes, cucurulles, fotografies antigues, música omnipresent i l’encens que embolcalla l’atmosfera. Algunes tenen estatuts, cartells, concursos i premis. Entre les més conegudes suren les sevillanes ‘Albores’, ‘A pulso’, ‘El costero’, ‘Cruz arborea’, ‘Cruz de carey’, ‘La espiga’, ‘El olivo’, ‘El pabilo’, ‘El patero’, ‘Puerta del cielo’, ‘Sine labe’ o ‘Último tramo’.

Ferran Bladé, natzarè que surt al Sant Enterrament des de 1983, considera que a Tarragona no es manté l’esperit confrare tot l’any i cada gener s’ha de començar de zero. La tertúlia és una medicina per pal·liar-ho entre els més addictes.

Amb independència la tertúlia despulla les interioritats de la Setmana Santa. Foto: Pere Ferré/Diari de Tarragona
La d’avui ha començat analitzant l’acte de les ‘Visions’. Un altre tertulià, congregant de la Sang i germà dels Natzarens, Daniel Pallejà, opina que «internet ha superat el model, fet que provoca que l’espai de l’església de Sant Agustí quedi gran per a l’aforament convocat». De fet, Pallejà és l’alma mater del bloc setmanasantatgn.blogspot.com, el recurs més potent de la Setmana Santa a la xarxa.

Calidoscopi de temes

La conversa segueix amb l’anàlisi del pla de millores de la processó. Als canvis en les posicions de recollida de misteris, amb l’excepció patrimonialitzada dels Natzarens davant la modernista Casa Salas, i a la pèrdua del lloc històric dels pagesos a la plaça del Rei, s’afegeix la voluntat que cada entitat no superi les dues hores i mitja de recorregut. Les mirades es dirigeixen al més jove dels tertulians, Ivan Medina, que des de petit s’ha vestit amb els andalusos tarragonins i ara va sota els seus passos i de la Mare de Déu al Vendrell. Algun sector assenyala que no segueixen el ritme de la processó. Ivan explica que «han allargat una mica les passes cap endavant sense perdre l’estètica de no fer botar el misteri ni l’absència de ganxos externs».

La durada i la minva d’espectadors plana sobre el ritme i sobre les mesures per resoldre-ho. Bladé argumenta que «falta sentit comú. El públic ha augmentat a la recollida de misteris, i això n’ha restat a la nit, sobretot famílies amb canalla, que eviten la durada llarga i els talls». Tant ell com l’Ivan constaten que baixa des del pla de Palau en una davallada notable els dos darrers anys. Bladé remarca «a la Bocacalle la processó és morta».

Sortint des de 1963, el més veterà, Josep Ignasi Boada, dels antics alumnes de La Salle, explica que «també han disminuït les cadires desplegades perquè no es venien totes». Els tertulians coneixen interioritats quaresmals i la taula bull amb idees plenes de coherència per escoltar amb atenció.

Una manualitat senzilla que Boada ha portat del Congrés de confraries celebrat a Tortosa evidencia que, després de dues hores de conversa, el futur i el relleu generacional interessa als integrants d’aquest cenacle de la cucurulla. Com afirma Pallejà, «el silenci acompanyant els penitents amb una atxa no s’oblida».

La música a la Setmana Santa 

La Tertúlia Confrare organitza una sessió oberta avui dilluns, a les 20h, a Sant Agustí conjuntament amb l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa. El 2015 han decidit compartir espais amb més aficionats a la Setmana Santa. Departiran sobre un dels assumptes que més inquieta, la música passional. Un altre dels dotze integrants de la Tertúlia Confrare i soci històric del Sant Ecce Homo, Cisco Gómez, en serà un dels ponents. 

Publicat al Diari de Tarragona (www.diaridetarragona.com), dissabte 7 de març de 2015