divendres, 13 de juny del 2014

NETEJA I CONSOLIDACIÓ DEL PAS “RETORN DEL CALVARI”

Manuel Allué amb el pas "Retorn del Calvari"
Foto: Daniel Pallejà 
Una de les novetats d’aquesta passada Setmana Santa va ser el nou aspecte del pas de la Il·lustre Confraria de Sant Magí Màrtir, de Barcelona, Retorn del Calvari.
Va ser a finals del passat mes de març quan la confraria va encarregar la  neteja, consolidació i posterior envernissat de les quatre imatges del pas i de la peanya a un equip d’experts encapçalat pel tarragoní Manuel Allué.
Després d’un estudi minuciós per determinar la situació que presentava el conjunt escultòric es va procedir a una primera intervenció per a la neteja profunda de les quatre imatges així com a la reintegració de diferents manques a la capa pictòrica. Es tractava d’una neteja prèvia, no d’una restauració pròpiament dita, per tal d’eliminar la brutícia acumulada i de donar un to general més consistent.
L’equip composat per tres persones van treballar durant quinze dies a la mateixa església de Natzaret (lloc on es guardava el pas), per tal de respectar i donar esplendor a les quatre magnífiques imatges de Salvador Voltas i al posterior policromat i daurat de Ferran de Castellarnau.
El resultat, tal com vam poder contemplar el passat Divendres Sant, ha estat suficientment satisfactori a l’espera d’una intervenció posterior i restauració definitiva d’aquest esplèndid conjunt escultòric, un dels més emblemàtics de la imatgeria de la immediata postguerra, molt insòlita al panorama escultòric peninsular i d’una factura impecable. 
Dues instantànies de la intervenció sobre el conjunt escultòric del Retorn del Calvari. Fotos cedides Manuel Allué
El misteri ja consolidat, a la sortida de Sant Agustí la tarda del passat Divendres Sant. Foto Daniel Pallejà