dimecres, 30 d’abril del 2014

UN REMOT PRECEDENT DE L'ESMENDADA DELS MAREJANTS

Per Francesc Gómez Masdeu
Col·laborador de 'Setmana Santa TGN'

Un dels actes que en els darrers anys s'han incorporat a la Setmana Santa de Tarragona, per iniciativa del Gremi de Marejants, és l'anomenada "Esmendada". Es tracta d'una paraula d'origen mariner que significa desplaçament d'un lloc a altre. Així doncs, l'Esmendada seria en aquest cas el desplaçament dels dos misteris del Gremi fins l'entrada de Casa Castellví, a la Rambla Nova, d'on tradicionalment surten el Divendres Sant per ser recollits pels armats de la Sang. Aquest trasllat es fa amb acompanyament dels grups de timbalers i dels propis armats, causant la natural expectació entre les moltes persones que aquells moments transiten pels carrers del centre.

Ecce-Homo (1804-1917)
Arxiu Francesc Gómez
Esmendada de Dijous Sant. 2014
Foto Daniel Pallejà
Doncs res nou sota el sol: Ja l'any 1859 trobem documentat un acte de les mateixes característiques. El "Diario Mercantil de Avisos y Noticias" del dia 20 d'abril d'aquell any , informa que el pas de l'Ecce-Homo va ser traslladat processionalment la nit anterior (Dimarts Sant) des de la Catedral, on era venerat, fins a una casa del Cós del Bou on quedava dipositat per sortir a la processó. Acompanyat de gran nombre d'atxes i d'una música, va passar per la Rambla a l'hora que estava més concorreguda, causant una notable sorpresa entre els vianants. L'acte es qualifica d'innovació, la qual cosa fa suposar que no s'havia fet anteriorment, i no sabem si es va tornar a fer, doncs no ha quedat constància en anys posteriors.

Si més no, una curiositat que ens suggereix que, a l'hora de crear nous actes, potser valdria la pena explorar en el passat i recuperar algunes activitats desaparegudes que potser en l'actualitat podrien tenir plena vigència, com és el cas.