dissabte, 5 d’abril del 2014

SANT LLÀTZER TORNA AL GREMI

El Gremi de Pagesos de la ciutat restaura el reliquiari amb un os del sant per poder-lo venerar a partir de demà diumenge 6 d'abril

El reliquiari de Sant Llàtzer. Foto Pere Ferré.
Potser Ramon Gibert, de Ca l'Abadessa, no serà proposat beat o sant pels seus actes de fe, però podria considerar-se un miracle que durant 17 registres minuciosos durant la Guerra Civil, a casa seva al carrer Comte, ningú trobés el reliquiari de Sant Llàtzer, un dels tresors juntament amb el calze de Santa Magdalena que ara llueixen a l'església de Sant Llorenç, a la Part Alta.
Lliurat del foc de l'església, durant la nit del 21 al 22 de juliol del 1936, calze i reliquiari van ser amagats pel Gremi de Pagesos. El calze a més, va passar un temps a Cal Dasca, però el reliquiari i les seves relíquies (una punta d'un dit de Santa Magdalena i un os del cap de Sant Llàtzer) van estar amagats -dins d'un sac de vellut- en un dels amagatalls que Ramon Gibert tenia a la seva casa de la Part Alta.
A la dècada dels anys 70, ja malalt, Ramon Gibert va retornar a la junta del Gremi el reliquiari. «No ho va fer abans per que considerava que era una peça de gran vàlua i no se'n refiava de que arribés en males mans», explicava el seu nét i actual president del Gremi, Raúl Font.
Amb el reliquiari i una de les dues relíquies encara en el seu interior -la de Sant Llàtzer-, la veneració caigué en l'oblit desprès de la Guerra Civil. A més encara, aquesta peça «de vidre guarnit d'argent daurat ab una creueta al cap dins lo qual stan les reliquies de Santa Magdalena, ço es, un cap de dit de dita santa e un os del cap de Sant Llàtzer» necessitava una petita restauració i amb l'ajuda desinteressada de la  Joieria Personal el reliquiari torna a lluir amb la seva plata dorada a l'església del Gremi. 
«La peça estava ben conservada», explica el joier Antoni Gómez. «La fornícula que guardava l'os tenia una lleugera dilatació que provocava el  moviment amb la seva base», afegeix Gómez. El joier de la Part Alta ha utilitzat la tècnica de reblons per fixar un altre cop el reliquiari i ha refusat àcids corrosius de tal manera que la capa d'or original, del segle XV o XVI, no es perdés durant la restauració. 

Recuperar la tradició
«Aquest diumenge, amb la presencia de l'arquebisbe Jaume Pujol, es beneirà la restauració dins l'ofici», apunta el president del Gremi de Pagesos. La data no es casualitat. El diumenge abans de Diumenge de Rams es celebra la Resurrecció de Sant Llàtzer i precisament aquest miracle de Jesús es una data idònia per recuperar el reliquiari i venerar aquest petit os a partir d'ara.
El reliquiari te 507 anys com a mínim, «ja que un opuscle de 1929 que relata la història del Gremi el rescata de l'oblit», diu el president. Precisament, el canonge Sanç Capdevila, va utilitzar aquell any el llibre d'actes del Gremi on es feia la descripció en un inventari de principis del segle XVI d'aquest reliquiari, «que qui sap si tenia molta més antiguitat», apunta Font.
Ara, la veneració de la peça serà un gest de gratitud a Ramon Gibert, a Sanç Capdevila i a tots aquells que van arriscar les seves vides per tal que els tresors de la ciutat, de caràcter religiós o no, es salvessin de la barbàrie d'uns anys en convulsió. 

Article publicat al Diari de Tarragona diumenge 23 de març de 2014 per Jordi Cabré