dissabte, 19 d’abril del 2014

MILERS DE FIDELS OMPLEN ELS CARRERS DE TARRAGONA UN COP MÉS PER VIURE DE PROP LA PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT

La Processó va ser molt seguida i participativa. Foto Daniel Pallejà
A la processó del Sant Enterrament de Tarragona hi participen més de 3.000 persones i és una de les més importants del país. De fet, l'any 2000 va ser declarada per la Generalitat de Catalunya festa patrimonial d'interès nacional, i tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona és, des del 2009, festa tradicional d'interès nacional. Com és tradició, la processó va començar a les vuit de la tarda a la plaça del Rei i va transcorre pels principals carrers de la ciutat, on milers de persones no es van perdre ni un sol detall de la vintena de passos que la conformen. Alguns, fins i tot, van poder seure en les cadires instal·lades en alguns punts del recorregut, que es van lloguar per sis i set euros.
La processó va començar molt puntual i es va poder seguir en directe per Tarragona Ràdio i TAC12. 
L'esdeveniment, un referent a tot el país -sobretot des que va ser declarat festa patrimonial d'interès nacional- va estar acompanyat per la música de les bandes i el so dels timbals, així com del silenci del nombrós públic que va omplir els carrers de la ciutat. A més, després que l'any passat la processó se suspengués a causa de la pluja, enguany el bon temps va permetre que l'acte lluís amb tota la seva esplendor.

El pas del Sant Sopar al carrer de Sant Antoni. Foto Daniel Pallejà
Enguany, per segona vegada en la història de la Processó, s'ha pogut veure com el Sant Crist de la Sang saluda la Mare de Déu en acabar el recorregut, a la plaça del Rei. Fins fa tres anys, la reverència es feia a l'interior de l'església de Natzaret, i només els que hi eren podien veure-ho. L'any passat, l'acte no es va arribar a celebrar per la suspensió a causa de la pluja.

L'Oracio a l'Hort de l'Associació La Salle. Foto Daniel Pallejà
La processó del Sant Enterrament de Divendres Sant a Tarragona data del 1758 i l'organitza la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang. De fet, els Armats de la Sang són els encarregats d'encapçalar-la, i al seu darrere se succeeixen els penitents i les dotze associacions de Setmana Santa que acompanyen els seus respectius passos, una vintena en total. El protocol de la processó segueix un ordre establert, i cada confraria té marcat el seu lloc. Els membres de cada confraria es responsabilitzen de dur, a pes o ajudats d'unes rodes, un o més misteris, que simbolitzen cadascun dels episodis de la passió i mort de Jesucrist.
Els actes de la Setmana Santa tarragonina continuen avui dissabte amb la processó de la Soledat, la tradicional cantada de caramelles, o la vetlla pasqual que se celebrarà a dos quarts d'onze de la nit a totes les parròquies de la ciutat. 

Article publicat al web de Tarragona Ràdio
http://www.tarragonaradio.cat/noticia/milers_de_fidels_omplen_els_carrers_de_tarragona_un_cop_mes_per_viure_de_prop_la_processo_del_sant_enterrament/31866