dissabte, 19 d’abril del 2014

LA RECOLLIDA DE MISTERIS MÉS MULTITUDINÀRIA DELS ÚLTIMS ANYS

El pas del Descendiment. Foto Daniel Pallejà
Divendres Sant. El dia gran per a les congregacions, confraries i persones vinculades a la festivitat de Setmana Santa. I ahir es va notar. Uns quants milers de persones van sortir ahir a la tarda als carrers de Tarragona per presenciar de ben a prop la recollida de misteris, prèvia a la processó del Sant Enterrament del vespre. Un acte amb una innegable i predominant connotació religiosa, però que en part pel lluminós i calorós dia que va fer, va ser també un acte social. La solemnitat i la vistositat dels passos, així com dels seus moviments balancejants, van captivar els fidels i curiosos que es van aplegar pel recorregut, des del carrer Unió i Rambla Nova, fins a la plaça del Rei. El moment més espectacular va ser, com és habitual, el pas per la Baixada de la Pescateria.
A un quart de cinc de la tarda els Armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang van iniciar la recollida, sortint des de l’església de Natzarè. Primer, dirigint-se a la Rambla Nova, on van encetar la feina amb els misteris de l’Ecce-Homo i del Descendiment de la Creu. Amb un ritual calcat en tots els casos: Arribada a ritme suau, tres reverències davant del misteri –sempre acompassades a ritme de tambor i en tres temps– i camí cap al nou pas.
L’expectació a la Rambla Nova era destacable. De fet, força superior a la de l’any passat, ja que la pluja que va caure aleshores va restar afluència de públic. Ahir, res a veure. Dia de platja, sol i màniga curta. I gelats, molts gelats van menjar els espectadors, que fins i tot en un tram des del Moto Club en amunt tenien una fila de cadires a banda i banda per poder seure i contemplar l’espectacle amb calma. També es van veure moltes càmeres fotogràfiques, retratant amb un angle el més adequat possible l’escena desitjada.
A continuació, els Armats van baixar pel carrer Unió per recollir tres misteris més. Especialment solemne va ser el de la Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista, amb un toc de percussió molt solemne que provocava un silenci sepulcral entre els assistents que els hi feien el passadís.

La Germandat del Sant Ecce-Homo a la recollida de passos. Foto Daniel Pallejà
Mentre els passos pujaven pel carrer Sant Agustí, els Armats els avançaven per l’esquerra per Comte de Rius, per anar a recollir els tres darrers passos de la primera recollida, al tram final de la Rambla Vella. El de l’Oració de Jesús a l’Hort va posar-se al capdavant de la comitiva i, sempre darrere els Armats, va enfilar per Portalet, un Cós del Bou amb públic fins i tot als balcons i la Baixada de la Pescateria, on una munió de gent omplia els dos costats del carrer, rebent els misteris amb alguns aplaudiments durant la pujada.
Al final, com és tradició, tots els passos van quedar congregats a la plaça del Rei, on públic autòcton, fidels i turistes es conglomeraven de forma no gaire homogènia, tot esperant l’inici de la processó del Sant Enterrament.

Article publicat al Diari de Tarragona dissabte 19 d'abril de 2014 per Eloi Tost