dimarts, 1 d’abril del 2014

EL DIARI VA PRESENTAR AHIR EL COL·LECCIONABLE "TRESORS DE LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA"

Diari de Tarragona va presentar ahir el seu col·leccionable dedicat a la Setmana Santa de TGN, que començarà demà dimecres i es prolongarà fins el diumenge 13 d'abril. Es tracta de dotze fascicles de vuit pàgines dedicats a cadascuna de les dotze confraries de Tarragona. Seran, per tant, un total de 96 pàgines amb les millors imatges de cada entitat, els seus passos, la seva història, els seus protagonistes... Tot això de manera gratuïta amb el Diari.
La presentació es va celebrar al Seminari i va comptar amb l'assistència de representants de les principals institucions de Tarragona  -Subdelegació del Govern, Delegació del Govern, Diputació i Ajuntament-, així com amb els responsables de les agrupacions de Setmana Santa.
L'acte va estar presidit per l'arquebisbe de Tarragona, monsenyor Jaume Pujol, com a amfitrió. Va obrir el torn d'intervencions el redactor en cap del Diari, Xavier Fernández, que va esmicolar el col·leccionable i va agrair l'estreta col·laboració de les confraries en el mateix. A més va confessar la seva emoció «en observar el valor, sacrifici, compromís i fidelitat que mostren els membres de les confraries a la Setmana Santa de Tarragona» .

Xavier Fernández, redactor jefe del Diari, Josep Ramon Correal, director del Diari, monseñor Jaume Pujol,
Joaquim Julià, president de l'AASST, i Josep Maria Sabaté, cronista oficial. Foto Diari de Tarragona

 Així és el col·leccionable

A cada quadernet, l'esquema és similar. La portada té una foto del pas de cada confraria o un element que la representa. Les pàgines 2 i 3 estan dedicades al patrimoni de les entitats amb fotos actuals i espectaculars dels seus misteris, o l'explicació del seu procés de construcció o restauració .
En les quatre pàgines següents, s'explica, en textos més llargs, cronològicament o  a través de les imatges més significatives, la història i el patrimoni actual de cada entitat. La contraportada es compon de 'fotos de família' de les bandes, els portants, els Armats, les juntes directives... 
Cada quadernet compta amb la col·laboració especial de l'historiador i cronista oficial de la Setmana Santa tarragonina, Josep Maria Sabaté, que també va estar en la presentació. Sabaté va destacar que «gràcies a iniciatives com aquesta, els petits i joves tarragonins podran conèixer i familiaritzar-se amb la passió, mort i resurrecció de Jesús». A més va proposar -de manera molt subtil- que la Setmana Santa de Tarragona hauria d'acabar amb la processó del Diumenge de Resurrecció.

L'objectiu del 'Diari '

Per la seva banda, el director del Diari, Josep Ramon Correal, va apuntar que «el principal objectiu d'aquesta iniciativa és aconseguir que la Setmana Santa de Tarragona sigui considerada Festa d'Interès Nacional». Correal va explicar la gran importància que tindria aquesta nominació per a la projecció de la ciutat, afegint que «entre tots ho aconseguirem». 
També va intervenir el president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa, Joaquim Julià, que va definir la Setmana Santa de Tarragona com «un esdeveniment amb una gran dosi de religiositat, i a més és una manifestació cultural, artística i tradicional». Segons Julià, la Setmana Santa de Tarragona «representa la nostra societat». 
Va tancar l'acte l'arquebisbe metropolità de Tarragona, monsenyor Jaume Pujol, que va declarar «el seu profund enamorament cap a la Setmana Santa de la ciutat». També va destacar el paper fonamental de «la religiositat popular», de la qual la Setmana Santa és un dels exemples més clars. Finalment va assegurar que el Diari de Tarragona «ha construït un recull d'història, d'imatges i de patrimoni». 
Les peregrinacions de l'Ecce Homo, l'espectacular disseny floral del Descendiment de la Creu, la història de la Presa de Jesús o els aniversaris del Gremi de Marejants, entre d'altres, són algunes de les cròniques i anècdotes que es podran trobar al recopilatori. «La implicació i compromís de les entitats traspassen el paper», explicava Xavier Fernández . 

El col·leccionable està dedicat a les confraries i als amants de la Setmana Santa en general, però resulta especialment atractiu -i imprescindible- per a tot aquell tarragoní orgullós del seu patrimoni i la seva ciutat.

Article publicat al Diari de Tarragona dimarts 1 d'abril de 2014 per Carla Pomerol