dimarts, 18 de febrer del 2014

EL GREMI DE MAREJANTS CELEBRA ELS 20 ANYS DEL PAS DEL SANT SOPAR

Pas del Sant Sopar - Foto Daniel Pallejà
Des de fa vint anys que el barri marítim de la ciutat compta amb el pas El Sant Sopar del Gremi de Marejants de Tarragona. Per tal de commemorar l’aniversari del misteri, l’agrupació convoca una trobada de bandes al mes d’abril i, a més, publicarà un llibre que recull la història de tots aquells que han fet possible tirar endavant aquest misteri. El secretari del Gremi de Marejants, Francesc Seritjol, explica que l’acte principal de commemoració del vintè aniversari es centrarà en reunir bandes, tant infantils com de Setmana Santa, el proper dia 20 d’abril. Rere el títol "Vint anys, vint bandes" s’agruparan una vintena de bandes de diversos punts del Camp de Tarragona per tal d’oferir una jornada musical davant de la Confraria de Pescadors del Serrallo. En aquesta trobada es donaran cita prop de 500 timbalers i músics, provinents, principalment, de les confraries de la resta de passos de la ciutat. Així, bandes com les de La Salle, el Gremi de Pagesos o la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist es concentraran al barri marítim.
La celebració també compta amb la publicació d’un llibre que repassarà la història del misteri. Els membres de la confraria són els autors i impulsors i se serveixen de la pròpia experiència i materials personals com fotografies. Seritjol explica que el pas del Sant Sopar és un dels més grans, ja que porta moltes figures. Actualment compten amb 26 portants que s’encarreguen de fer lluir el pas durant la Setmana Santa. Pel que fa a l’estat de conservació del pas, Seritjol assegura que es troba en bon estat i que, al llarg dels anys, tan sols han hagut de fer-hi petites reparacions com un sistema de LEDS que hi instal·laran aquest any. A banda del Sant Sopar, el Gremi de Marejants també porta el pas del Sant Enterrament. L’any passat, el gremi va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la tasca social i cultural que l’entitat –amb prop de 700 socis– desenvolupa.
Logo de la celebració del Pas del Sant Sopar - Imatge cedida 
La primera actuació en la que es podrà trobar a les bandes del Gremi de Marejants tindrà lloc a mitjans de març, en la quarta 'Mostra de Sons de Setmana Santa'.
Aquesta trobada de bandes es celebra bianualment i consisteix en concentrar al voltant de sis agrupacions musicals de la ciutat perquè mostrin el seu repertori a la plaça de les Cols. Així, s’hi trobaran els 45 timbalers del Sant Sopar i els 35 que acompanyen el pas del Sant Enterrament.

Article escrit per Anna Fortuny, extret del Diari Més Tarragona del 17.02.14