dimecres, 4 de setembre del 2013

A UN MES DEL “XXVI ENCUENTRO NACIONAL DE COFRADÍAS”

Crist dels Penitents. Fotografia. Rafael López-Monné
La ciutat de Tarragona acollirà el proper mes d’octubre, concretament els dies 4, 5 i 6, l’”Encuentro Nacional de Cofradías Penitenciales” sota el lema “Semana Santa. Atrio de los gentiles”. Aquesta trobada és un certamen cultural i religiós que s’organitza anualment en alguna ciutat espanyola amb una llarga tradició en la celebració de la Setmana Santa.
La seu central de la trobada, que acollirà les conferències, les videoprojeccions i algunes exposicions, serà el Seminari, tot i que també, en el marc del congrés, la catedral de Tarragona acollirà un concert, el muntatge escènic titulat Tarraconensis Eclessia, la Missa solemne de clausura, la exposició Spiritus Lux que recull els Ciris Pasquals de diverses èpoques i a més, hi seran exposats els dotze passos que no ténen església perquè els assistents els puguin contemplar.

Les ponències principals de la trobada seran impartides per Mn. Armant Puig, Francesc Torralba i Mn. Josep Enric Parellada i també s’organitzaran diverses taules de treball on es parlarà de la Joventut, la integració i el voluntariat a les confraries. També s’oferirà la possibilitat dels que ho demanin, unes reunions per advocacions en diferents aules del Centre El Seminari.

D’altra banda, també s’organitzaran exposicions d’elements tradicionals de la Setmana Santa en les esglésies de Natzaret, Sant Miquel del Pla i Sant Llorenç. Així doncs, a l’església de Sant Miquel a més dels passos dels Natzarens es podrà contemplar una mostra de les vestes de la Setmana Santa tarragonina i a Natzaret conjuntament amb els passos de la Sang es podran veure els improperis que duen els penitents i una actuació dels Armats. A sant Llorenç es podrà contemplar el pas del Sant Sepulcre, la Pietat i una exposició de Jujol.
També es farà una visita guiada al Museu Bíblic, a la capçalera del Circ, Pretori i Catedral.
Fins al dia d’avui més de 200 persones d’arreu de l’estat ja s’han inscrit i des de l’organització s’espera que en els propers dies la xifra augmenti fins arribar als 400, xifra que es calcula que són els que visitaran la ciutat per l’esdeveniment.

El primer “encuentro” es va celebrar del 5 al 8 de febrer de 1987 a la ciutat de Zamora i va néixer amb la voluntat de ser un punt de trobada entre confraries de diferents punts de l’Estat. Des de llavors s’ha anat convocant de manera ininterrompuda cada any i en alguna ocasió hi han arribat a participar més de mig miler de persones. L’any passat va ser Burgos la ciutat encarregada d’organitzar la 25a edició d’aquest certamen.
L’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona va presentar la candidatura argumentant la importància de la Setmana Santa per a la ciutat i també explicant d’altres aspectes més tècnics com ara la capacitat hotelera o l’atractiu del patrimoni arqueològic. L’Agrupació compta amb el suport de l’arquebisbat, de l’ajuntament, de la diputació i de totes les confraries.

Per inscriure-us a la trobada us podeu dirigir a la web de l’Agrupació o clicant aquest enllaç www.ssantatarragona.org/encuentro/ on trobareu el full d’inscripció i el programa detallat del certamen.