dijous, 7 de març del 2013

SANT AGUSTÍ, ES PERFILA COM A FUTUR MUSEU DE LA SETMANA SANTA


L'església de Sant Agustí, situada a la Rambla Vella, podria acabar sent la seu definitiva del Museu de la Setmana Santa de Tarragona. Tot i que aquest projecte està en principi previst al solar municipal situat també a la Rambla Vella, cantonada amb Rera Sant Domènech (per al que fins i tot els tècnics municipals han començat a dissenyar el projecte), la preferència de les confraries ha estat sempre una església i les actuals circumstàncies de la de Sant Agustí podrien acabar propiciant'ho.
Església de Sant Agustí
I és que, vista quina és l'activitat litúrgica de l'esmentat temple, en el si de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa s'ha recuperat aquella pretensió, que a més l'Ajuntament de Tarragona no veuria amb mals ulls, segons el propi Consistori. Les mateixes fonts van assegurar que, en cas que el solar de la Part Alta no es destini als fins museístics, en aquest es construirien dependències municipals que es destinarien per a l'ús diari dels empleats de la corporació local.
Es tractaria, en essència, que aquesta església fos la seu permanent de la majoria dels passos de la Setmana Santa tarragonina, que estarien allà permanentment exposats en un recorregut museïtzat fins a cert punt i obert al visitant. Un projecte que, si bé afectaria substancialment a l'actual disposició de l'església de Sant Agustí i la retirada d'algunes files de bancs, no impediria que es pogués mantenir-hi certa activitat litúrgica.
En l'actualitat, Sant Agustí acull misses cada dia, de dilluns a diumenge, una activitat que podria mantenir amb l'arribada del Museu, encara que és possible que en aquest cas es reformulés i fins i tot reduís, tenint en compte a més la proximitat de la parròquia de Sant Francesc -de la qual depèn Sant Agustí-, també amb activitat litúrgica diària i ubicada a la mateixa Rambla Vella.
Es tracta, en tot cas, d'especulacions que es resoldrien arribat el cas, atenent les opinions dels fidels, de la pròpia Parròquia de Sant Francesc i, sobretot, de l'Arquebisbat de Tarragona, que ahir va declinar la possibilitat de realitzar manifestacions públiques sobre això. Tampoc van voler parlar els representants de l'Ajuntament i també de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa.
El concepte de Museu de la Setmana Santa implicarà que la majoria de passos de les confraries tarragonines estarien exposats en un espai permanent, visitable pel públic. No serà, però, una cosa generalitzada, ja que cada confraria podria triar si traslladar-hi les seves imatges o no. En aquest sentit, en el futur Museu no s'exposarien els passos de la Sang, Jesús Natzarè i el Gremi de Pagesos, ja que les esmentades confraries ja tenen temples on estan emmagatzemats al llarg de l'any i que es mantindrien en els seus emplaçaments tradicionals: les esglésies de Natzaret, Sant Miquel del Pla i de Sant Llorenç, respectivament.

Article de Francesc Montoya i Octavi Saumell. Extret del Diari de Tarragona (7.03.2013)