dilluns, 25 de març del 2013

LA CIUTAT DE TARRAGONA SURT AL CARRER PER CELEBRAR EL DIUMENGE DE RAMS

Benedicció de Palmes. Foto. Cristina Aguilar. Diari Més

Pas de l'Entrada de Jesús a Jerusalem.
Foto: Cristina Aguilar. Diari Més
Vestit i sabates noves o, si més no, roba de gala. El carrer de les Coques es va omplir ahir al matí d'infants ben mudats i repentinats que, acompanyats pels seus familiars, anaven a beneir la seva palma o el seu palmó. Puntualment a les onze del matí, l’arquebisbe Jaume Pujol va fer la benedicció del Diumenge de Rams, un gest interpretat per molts dels més menuts com el permís definitiu per fer una generosa queixalada als rosaris de sucre que feia estona que els temptaven. A primera fila no hi faltaven totes les autoritats, encapçalades per l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ni tampoc els presidents de totes les confraries de la ciutat que amb uns palmons de grans dimensions dificultaven força la visió a tots els qui s’havien hagut de quedar en un segon terme. De fet, van ser molts els pares que van haver col·locar-se els petits a sobre les espatlles perquè poguessin veure amb tot detall que passava a dalt de les escales de l’església de l’Ensenyança, punt des d'on es va fer la benedicció. Va ser des d'aquí des d'on l’arquebisbe va demanar a tots els presents que aquests dies «es visquin amb la major intensitat possible» ja que es tracta d'una setmana en què «els cors estimen més» i en què hi ha per davant una nova època amb l’arribada del nou Papa Francesc. Posteriorment, la comitiva es va dirigir cap a la Catedral –el Diumenge de Rams del 2012 el temple obria les seves portes per primera vegada després de dos anys de restauració– on el mateix arquebisbe va presidir la missa pontifical i on, des d'ahir mateix i per segon any consecutiu des que es va eliminar la carpa de la plaça Verdaguer, ja s’hi poden veure exposats alguns dels passos. En total, n'hi ha una desena, mentre que la resta estan repartits entre les esglésies de Natzaret, de Sant Llorenç, de Sant Miquel del Pla i de Sant Nicolau de Bari. Aquestes dues celebracions litúrgiques van servir com a punt de partida dels actes centrals d'aquesta festivitat religiosa. D’altra banda, a primera hora de la tarda, tot i els amenaçadors núvols que presidien el cel i que van deixar anar un intens xàfec de cinc minuts, des de l’església de Sant Joan va sortir la processó del Diumenge de Rams. Coneguda com la «borriquita», aquest viacrucis vol rememorar l’entrada de Jesús a Jerusalem.

Viacrucis intramurs
Viacrucis de la Sang. Foto: Cristina Aguilar
Al vespre, quan ja era pràcticament fosc, va sortir des de l’església de Natzaret el viacrucis que organitza la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang i que, habitualment, recorria l’interior del Passeig Arqueològic. Ara bé, el d'ahir va ser un viacrucis peculiar ja que la restauració del tram de la muralla que comporta el pati del col·legi Lestonnac–L’Ensenyança i part del Passeig Arqueològic, va obligar a canviar el recorregut de la processó que, per primera vegada en molts anys, va passar per l’interior de la Part Alta. No es va poder veure doncs la típica imatge del Crist entrant ajagut per la porta del Passeig Torroja, ni tampoc es va poder fer la tradicional instantània de la comitiva passant per sota la Torre de l’Arquebisbe. Així doncs, el viacrucis va passar pel carrer Descalços, per l’Arc de Sant Llorenç, pel carrer de Sant Pau, pel Pla de Palau, pel carrer de la Guitarra i per la Baixada del Roser. Això sí, en arribar a l’alçada del Portal del Roser es va reprendre el recorregut tradicional pel carrer Cavallers. Ara bé, a part del canvi de recorregut una altra de les principals novetats va ser que per primera vegada es van poder veure en processó els armats amb els seus nous uniformes. Era una petita comitiva, no tota la cohort sencera, però durant el viacrucis més d'un espectador feia referència a la lluentor de les noves cuirasses.

El pregó d'Albert Vallvé enceta oficialment la Setmana Santa
El Pregó.  Foto: Crisatina Aguilar. Diari Més
El vicepresident primer de la Diputació de Tarragona i regidor a l’Ajuntament, Albert Vallvé, va ser l’encarregat de pronunciar ahir al migdia el pregó de la Setmana Santa per donar oficialment el tret de sortida a les celebracions. Vallvé, que va començar explicant que és membre de totes les confraries de la ciutat i que l’encàrrec de fer el pregó li havia generat en un primer moment «molta sensació de vertigen per la gran qualitat dels discursos dels meus predecessors», va voler exposar el significat que té la Setmana Santa i la manera en què la viuen els tarragonins. «Divendres Sant els carrers s’inunden del so de les sandàlies que arrosseguen els armats i que recorden al so que feien els penitents quan la Part Alta s’omplia de sorra de la platja per evitar que la cera dels ciris s’enganxés», explicava Vallvé que també va utilitzar cites de Carles Sentís, d'Antoni Rovira i Virgili o de Manuel de Montoliu, entre d'altres, per referir-se a la Setmana Santa de la ciutat. Durant l’acte l’arquebisbe Jaume Pujol va aprofitar per felicitar a la ciutat per haver aconseguit convertir-se en seu del Encuentro Nacional de Cofradías, que se celebrarà a l’octubre, just uns dies després de la multitudinària beatificació que també acollirà la ciutat. «Ha estat un goig molt gran poder portar aquesta celebració a Tarragona que permetrà que molta gent pugui fer la ruta dels primers cristians», va dir l’arquebisbe. Per la seva banda, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va voler lloar la decisió de Benet XVI d'haver renunciat al papat, un gest que va qualificar de «sinceritat i honestedat».

Article de Laia Díaz extret del Diari Més edició Tarragona (25.03.2013)