diumenge, 28 de febrer del 2021

BOADA EN LA PROA DE LA QUARESMA

 

Promoció. «El volum actual de públic a la processó no es correspon amb el nivell qualitatiu de l’acte», assenyala Josep Ignasi Boada.


Relleu a la Congregació de la Sang, que la vigília de Sant Magí de 2020 complia 475 anys. Josep Ignasi Boada acaba el mandat de cinc exercicis i Rafa Pintado Simó el substitueix com a sotsprefecte, el càrrec no eclesiàstic de major rang, ara al capdavant de 21 persones.

Acabat de néixer el 1954, Boada ja era soci de les cucurulles negres de la plaça del Rei. L’arquebisbat el cridà en uns «moments difícils entre la junta i la cúria», explica. Segurament els deu anys en un altra associació setmanasantera, La Salle, com a tresorer i vicepresident, i la presidència de l’Agrupació d’Associacions durant vuit més contribuïren a la solució de pla de Palau.

 Josep Ignasi Boada, sotsprefecte de la Sang (2015-2020) | Arxiu Setmana Santa TGN 


Boada se la jugà molt acceptant l’encàrrec del prefecte eclesiàstic Josep Queraltó, perquè els sabres estaven desenfundats a Natzaret. «Ens proposàrem recuperar les essències de la Sang. A la casa i a l’església hi havia certa deixadesa», detalla. «Per exemple, s’havien acumulat restes de vestes, propietat de la congregació, que no servien ni per a draps».

L’entitat organitzadora de la processó del Sant Enterrament ha mantingut la possibilitat de llogar-les si no en disposes o bé si surts portant l’ADN: els improperis, icones de la Passió i Mort de Jesucrist. «Avui hi ha poca gent que usi aquesta modalitat en comparació amb els anys 1960», detalla qui ha pilotat les Cinc Llagues.

 

Temple del segle XII

«Aquesta església, una de les més antigues, calia que estigués oberta. Ara tant els visitants i turistes, els més nombrosos, com els congregants hi entren els divendres a la tarda i els dissabtes al matí». Boada valora els fluxos molt positivament.

La Part Alta atresora altres temples, encara massa inaccessibles, com Sant Miquel del Pla, seu dels Natzarens, i Sant Llorenç, dels Pagesos. Sobta que entre els actius turístics, no s’esmenti cap dels tres per l’Ajuntament i ni tan sols es recomani la visita en les hores promogudes per la Sang o abans i després del culte als Pagesos.

L’experimentat exsotsprefecte afrontà la feina amb respecte i ha integrat sentiments diversos, procurant que ningú no es quedés fora. Ho ha fet amb els recursos humans i econòmics disponibles, sense desmesura ni sortides de to. «Crec que l’entitat s’ha pacificat perquè la gent s’ha adonat que els que vam entrar a la junta no volíem ni un suposat poder ni cap lluïment, sinó que veníem a treballar per la Congregació de La Sang», aclareix.

Les indicacions perquè en el via crucis de la matinada del Divendres Sant, que enguany hauria complert el centenari de la creació el 1921, els confrares vagin amb cucurulla n’és una prova reeixida, que ha retrobat la vena de la Sang i l’esperit fundacional, així com n’ha potenciat l’estètica.

 

Rejoveniment parcial

«Alguns col·lectius s’han rejovenit, com els timbalers, els portants, els arrengleradors, o la nova junta», destaca un dels homes més experimentats de la Setmana Santa. «Però bona part de la joventut no vol el compromís llarg que requereix una confraria, sinó que en té prou amb resultats immediats», reconeix entristit. «És important que participin en la processó, però trobo a faltar que ells mateixos organitzin noves activitats socials que generarien més sentiment de pertinença». Potser la vida social de la Setmana Santa no s’ha reinventat, a diferència, per exemple, de la de les colles castelleres.

Amb mà esquerra, admet, però, que «segurament l’entitat no ha sabut satisfer les seves ànsies». L’any passat, en els 475 anys, Boada fou feliç diferents dies, com quan escoltava la visita guiada a l’església i casa de la Sang, liderada pel seu secretari i mà dreta, Daniel Pallejà, o en la presentació del llibre de l’aniversari que tingué l’honor d’escriure qui signa aquest text.

Rafa Pintado substitueix Josep Ignasi Boada com a sotsprefecte de la Sang | DT. PERE FERRÉ

Sabíeu que...

Boada dóna estratègies de futur per a les administracions

Josep Ignasi Boada aconsella estratègies: la recuperació de les campanyes de promoció realitzades als mitjans de comunicació de Barcelona per part de l'Ajuntament de Tarragona, no oblidar que altres Setmanes Santes han incrementat la seva promoció, més noves tecnologies i la facilitació que el públic s'assegui a partir d'un estudi cost-oportunitat. 


Publicat al Diari de Tarragona (28.2.2021)