dimarts, 3 de febrer del 2015

UNA RUTA SOBRE LA SETMANA SANTA BUSCA ATRAURE EL PÚBLIC LOCAL I FORANI

Consistirà en visitar, almenys, quatre de les esglésies més significatives en la història tarragonina

«Volem que la gent de Tarragona i els turistes puguin conèixer, en profunditat, l’origen i l’evolució de la Setmana Santa». Així és com el president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona, Joaquim Julià, explica que, enguany, duran a terme una ruta per explicar una de les festes més esperades del calendari litúrgic. La voluntat de l’agrupació és obrir els espais a totes aquelles empreses o grups privats que vulguin treballar per portar el seu públic, ja sigui local o forani, i donar a conèixer la celebració en detall.
Mostra permanent dels passos a Sant Agustí. Foto. Daniel Pallejà
«Exigirem que, almenys, es visitin quatre de les esglésies principals, entre elles la de Sant Agustí, la de Sant Miquel del Pla, Sant Llorenç i de Nazaret», descriu Julià. L’entitat religiosa treballa per dur a terme la ruta durant els dies de Setmana Santa –la qual es desenvoluparà entre el 29 de març i el 5 d’abril–, i es podria repetir anualment. El president de l’agrupació destaca que, en les pròximes setmanes, instal·laran un seguit de panells informatius en les diverses parròquies, per tal de definir el recorregut i deixar constància dels motius de la ruta. Tot i que aquesta se centrarà en la seu de l’entitat –l’església de Sant Agustí– i en tres de la Part Alta, també es permetrà accedir a l’església de Sant Nicolau de Bari, que se situa a la Part Baixa. «Obrirem l’església que es troba prop de l’estació de trens a tot aquell que ho demani, però les que estaran més exposades al públic seran les altres quatre», afegeix Julià.

De moment, algunes de les empreses especialitzades en la guia de visitants i que podrien utilitzar la ruta són Auriga Serveis Culturals i Iber Arqueologia Patrimoni i Turisme. D’aquesta manera, Joaquim Julià creu que part de la història i del culte tarragoní «podrà arribar a la gent que ve de pas i que acudeix a rutes com la dels Primers Cristians».

La ruta destacarà elements com els passos de l’església dels Pagesos o el seguit de cartells de la Setmana Santa que es troben a l’església de Sant Miquel del Pla. A la vegada, però, la ruta es focalitzarà en l’església de Sant Agustí, la qual acull, des del passat dissabte de la Passió, nou misteris que, fins al moment, no es podien exposar per manca d’espai. Cal recordar que la voluntat d’impulsar la Setmana Santa tarragonina ja es va iniciar l’any passat quan la seu va fer reformes per acollir aquesta exposició permanent.

Els passos dels Natzarens a Sant Miquel del Pla. Foto: Daniel Pallejà
D’altra banda, des de l’entitat estan disposats a ampliar l’horari d’obertura del recinte de Sant Agustí. Actualment, l’espai resta obert –de dilluns a divendres– de dos quarts de set a dos quarts de vuit del vespre. Durant tot el mes de març, es busca ampliar l’horari de cinc de la tarda a les vuit del vespre. «Una vegada veiem com funciona, ens plantejarem mantenir-lo o no al llarg de l’any», descriu Julià. A més, el president assegura que aquest 2015 l’església concentrarà un major volum d’actes envers els altres anys. Un d’ells serà la presentació del llibre de la mateixa agrupació.

L’exposició permanent dels passos a les capelles de Sant Agustí han donat lloc també a un creixement del nombre de visites. La majoria d’aquestes estan protagonitzades per població local, encara que la presència de turistes ha crescut i s’ha convertit en un nou objectiu.

Article escrit per Anna Fortuny i publicat a Més Tarragona, dimarts 27 de gener de 2015