diumenge, 13 d’abril del 2014

‘LA MOSTRA ÉS UN SOMNI FET REALITAT’

Interior de Sant Agustí amb els passos de La Salle i Sant Sopar
Foto Daniel Pallejà
La Setmana Santa de Tarragona va viure ahir un dia històric. L’església de Sant Agustí va rebre els nou misteris que residiran al temple. El pas del Descendiment de la Creu –que també s’ha de traslladar- està a l’espera de la seva modificació; de moment, seguirà sota el  sostre de l’església de Natzaret.
«L’objectiu és que les confraries i els tarragonins gaudeixin durant tot l’any dels misteris de Setmana Santa, i no només el Divendres Sant», explica Joaquim Julià, president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona i principal impulsor de la mostra escultòrica. L’església de Natzaret, la de Sant Miquel del  Pla, el temple de Sant Nicolau de Bari i l’església de Sant Llorenç són els espais complementaris a la mostra, que acullen els passos que falten a l’església de Sant Agustí.
Entrada a Sant Agustí del Pas Vetlleu i Pregueu
Foto Daniel Pallejà
Durant tot el dia d’ahir, les  imatges de la Setmana Santa tarragonina, van anar arribant amb comptagotes al temple religiós situat a la Rambla Vella. Els més matiners han estat les confraries serrallenques, que a dos quarts de deu del matí es van plantar davant de l’església de Sant Agustí. Alguns misteris van arribar amb grues i camions, i d’altres a espatlles dels seus portants, com per exemple, la imatge de l’Oració a l’Hort que va realitzar una petita processó fins l’església, amb motiu del 20é aniversari del pas portat a espatlles i dels 15 anys de la banda de timbals.
El mecanisme per col·locar els  misteris era molt senzill: es retiraven els bancs centrals del temple i es col·locava el pas al  lloc indicat. Els portants es mostraven nerviosos i entusiasmats, ja que aquest projecte «ajudarà a enfortir els lligams entre les confraries», segons un portant. Els vianants que passejaven per la Rambla Vella, miraven amb cara de desconcert el continu moviment i trànsit de la zona. Tot seguit i com ja és tradició, cada confraria per separat va gaudir d’un esmorzar ben merescut.
El pas de l’Ecce Homo va arribar a l’església de Sant Agustí minuts abans de la una del migdia, custodiat per un esquadró dels Armats de la Sang i per la banda de timbals. La seva presidenta, Elvira Ferrando, va explicar que «el trajecte ha estat símbol d’agraïment i d’estimar a la Congregació de La Sang, la qual va acollir durant 57 anys el nostre pas».
Pas del Sant Ecce Homo a Sant Agustí
Foto Daniel Pallejà
La ampliació de la porta interior del recinte religiós, una millora en el sistema d’il·luminació, la incorporació de la megafonia i una neteja a fons són algunes de les accions «silencioses» que s’han anat realitzant aquests últims dies des de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa amb l’estreta col·laboració de l’Arquebisbat.


Un somni fet realitat
Joaquim Julià assegurava que l’església de Sant Agustí es convertia en un espai d’espiritualitat i retrobament, «on es podrà venerar i estimar les imatges». El president de l’Agrupació explica que «l’església de Sant Agustí és la seu de la Setmana Santa tarragonina».
D’altra banda, mossèn Miquel Barbarà defineix el projecte com «el compliment d’un somni fet realitat». Finalment, mossèn Barbarà va explicar que «el recinte no és un museu on venir a visitar una gran obra artística, sinó que és un espai dedicat als feligresos per venir a venerar les imatges de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist».

ALTRES ACTES REALITZATS AHIR

Un concert tradicional
Els cors Ancora i Gregal van protagonitzar ahir el tradicional concert a l’església de Sant Llorenç, seu del Gremi de Pagesos. El Gremi manté una intensa vinculació amb el Cor L’Ancora, ja que abans de tenir una banda pròpia, acompanyava els seus passos.  

Viacrucis de la Cofradía del Cristo del Buen Amor
La Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora con San Juan Evangelista va celebrar ahir per la tarda la solemne i tradicional Viacrucis per l’interior de l’església de Sant Nicolau de Bari.

Una història de vint anys
El Gremi de Marejants va presentar ahir el llibre Instants d’un sopar, d’Ester Maixé, que recull la història de la construcció del pas del Sant Sopar. És un dels actes per commemorar el vintè aniversari del pas. Maixé va assegurar que escriure el llibre ha estat «molt gratificant».

Portada del llibre presentat ahir al vespre
Article publicat al Diari de Tarragona diumenge 13 d'abril de 2014 per Carla Pomerol