dimecres, 12 de març del 2014

LA SETMANA SANTA OPTA A SER 'FIESTA DE INTERÉS TURÍSTICO NACIONAL'

La Setmana Santa de Tarragona buscarà aquest any un reconeixement que, per increïble que pugui semblar, encara no té: la declaració de «Fiesta de interés turístico nacional» (entenent nacional per estatal).
Misteris a la plaça del Rei. Foto Daniel Pallejà

La millor Setmana Santa de Catalunya i una de les millors de tot l'Estat, per la qualitat dels seus passos i per la participació i arrelament de la mateixa a la ciutat, ja és «Festa d'interès turístic nacional» a Catalunya. Però no es va presentar a aquest reconeixement fins fa cinc anys. Un dels requisits indispensables per a ser declarada 'festa estatal' és que primer ho hagi estat a nivell autonòmic, i després cal esperar com a mínim cinc anys. D'aquí que no hagi pogut optar abans a un reconeixement a tot Espanya.

La processó del Sant Enterrament és des de 1999 «Festa patrimonial d'interès nacional» a Catalunya. En el cas del reconeixement espanyol, es presenta el conjunt de la Setmana Santa, no només la desfilada processional.

Montblanc, TGN i Tortosa

A la demarcació de Tarragona, només hi ha tres 'festes estatals': la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc (des de 1999), les festes de Santa Tecla de Tarragona (des de 2002) i la Festa del Renaixement de Tortosa (2005).

La principal avantatge de ser declarada «Fiesta de interés turístico nacional» és promocional. Segons el president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona, Joaquim Julià, la Setmana Santa de Tarragona -si obté el reconeixement- serà inclosa en el catàleg de 'festes estatals', el que implica una major difusió, tant a nivell espanyol com internacional.

L'Agrupació ha de sol·licitar ara el 'aval' de l'Ajuntament i la Generalitat. Segons l'ordre ministerial del 7 de juny de 2006, «les sol·licituds per a la declaració de 'Fiesta de interés turístico' hauran d'anar acompanyades d'acord de Ple de l' Ajuntament de la localitat en què se celebra i d'informe de la Comunitat Autònoma en l'àmbit territorial que té lloc» .

La previsió és sol·licitar sengles informes després d'aquesta Setmana Santa i al setembre o octubre enviar la documentació pertinent davant del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Un moment de la recollida de misteris
Foto Daniel Pallejà
Un altre requisit és que «s'ha de cuidar especialment l'entorn urbà, monumental i paisatgístic del lloc de celebració de la Festa». Al predossier de la candidatura s'incideix en que tant els propis tarragonins com els visitants «tenen l'oportunitat de presenciar les diferents desfilades religiosos processionals d'autèntica pietat popular en un marc monumental històric que ha estat declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat». L'expedient -de més d'un centenar de pàgines- relata la història general de la Setmana Santa, així com la de cadascuna de les dotze confraries que componen l'Associació i descriu els vint passos que processionen el Divendres Sant .

Altres setmanes santes de menor entitat que la de Tarragona ja compten des de fa anys amb el reconeixement de 'festa estatal' . El motiu és doble. D'una banda, i en paraules de Julià, «que ells es van espavilar molt abans que nosaltres». D'altra banda, la històrica manca de promoció de Tarragona i els seus atractius, entre ells la Setmana Santa. Ara toca solucionar aquest etern dèficit.
  
Un col·leccionable de 96 pàgines

El 'Diari de Tarragona' vol implicar-se més que mai en la Setmana Santa de Tarragona capital i recolzar la seva candidatura a «Fiesta de interés turístico nacional». Per això, entre dimecres 2 i el diumenge 13 d'abril, publicarà una sèrie de dotze quaderns de vuit pàgines dedicats a cadascuna de les dotze confraries de la ciutat. En elles, cada entitat rescatarà la seva història amb les millors imatges dels seus arxius. La sèrie, d'un total de 96 pàgines, reflectirà també la vitalitat d'unes entitats que mantenen viva una tradició profundament arrelada a la societat civil de la ciutat.

Article publicat al Diari de Tarragona dimecres 12 de març de 2014 per Xavier Fernández