dimarts, 14 de febrer del 2012

Les confraries tenen dificultats per trobar patrocinadors pels opuscles

Article publicat al diari més el 14/02/2012 per Laia Díaz
Les retallades de l'Ajuntament afectaran la Setmana Santa de Tarragona, però també ho faran els reajustaments que han hagut de fer les empreses locals arran de la crisi. I és que moltes confraries s'han trobat amb el problema que, a l'hora d'anar a buscar publicitat pels seus opuscles, molts petits negocis els han dit que enguany no s'ho poden permetre.
Són moltes les entitats que han vist reduït el seu nombre d'anunciants, en alguns casos hi ha petits negocis familiars que han hagut de tancar i, fins i tot, el Gremi de Marejants ha decidit adaptar l'opuscle al pressupost disponible. El seu president, Jordi Mallol, explicava que la política d'enguany ha estat la de "cost zero"; per això "hem reduït les pàgines i hem eliminat imatges en color perquè ens costi justament el que hem pogut recaptar".
L'Associació La Salle, la Germandat del Sant Ecce-Homo, el Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i la Reial Germandat de Jesús Natzarè són algunes de les confraries que han perdut anunciants; tot i això, podran mantenir l'estil i el nombre de pàgines dels seus opuscles.
Però, a banda dels problemes sorgits enguany, en algun cas també van tenir alguna dificultat per cobrar els anuncis de l'any anterior. La presidenta de l'Ecce-Homo, Elvira Ferrando, explicava que a alguns negocis "ens han dit que els és impossible pagar-nos el que ens deuen i d'altres, de cara a aquest 2012, ens han demanat que els ho deixem pagar en dues vegades". La resta de confraries (La Salle, la Sang, el Cristo del Buen Amor i els Pagesos) reconeixien haver hagut de suar una mica per aconseguir que tothom pagués, però que finalment, ho havien aconseguit. Això sí, en més d'un negoci s'han trobat amb la demanada d'una reducció del preu o el manteniment de la tarifa de l'any anterior.
Diversos opuscles 2011 Arxiu D.P.
D'altres, però, han tingut més sort, com és el cas de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió. El seu president, Josep Francesc Ferrer, visiblement molest encara per la seva dimissió al capdavant de la Sindicatura de Greuges per ocupar nombrosos càrrecs incompatibles amb el de ser Síndic, afirmava ahir al Diari Més, que "tinc molts amics que han complert i m'han pagat al dia" i afegia que "per cada anunciant que s'ha donat de baixa n'he trobat tres més perquè, com li dic, tinc molts amics".

Reformulació dels opuscles  
Les dificultats creixents per trobar anunciants estan portant, fins i tot, algunes confraries a plantejar-se la idea de canviar el format dels opuscles. La presidenta de la Reial Germandat de Jesús Natzarè, Eulàlia Veà, afirmava que si la situació no millora "haurem de fer un pensament i potser haurà de passar a ser una mena de fulletó", una opinió compartida amb el president de l'Associació La Salle, Joaquim Julià. Una opció que, segons Ferrando de l'Ecce-Homo, seria un "gran error", ja que considera que "els opuscles serveixen per conservar i donar a conèixer la història de les confraries".
Enguany Divendres Sant serà el 6 d'abril. Setmanes abans diverses esglésies de la ciutat acolliran la presentació dels opuscles que, de moment, seran similars als de cada any.