dimecres, 2 de març del 2022

LA SANG DE LA SELVA DEL CAMP ORGANITZARÀ EL 10è CONGRÉS CATALÀ DE CONFRARIES DE CATALUNYA

 

La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de la Selva del Camp és l'organitzadora del X Congrés Català de Congregacions, Confraries i Germandats de Setmana Santa, que tindrà lloc els dies 7 i 8 de maig.

Els organitzadors consideren que és un repte haver agafat el relleu de les grans ciutats que els han precedit, com han estat Tarragona, Girona, Barcelona, Reus, Mataró, Perpinyà, Tortosa, Valls i Lleida, i després d'haver posposat la seva realització l'any passat a causa de la Covid-19.

“Sentim la Setmana Santa”, serà el fil conductor per fer un viatge durant tot el cap de setmana a través dels sentits, sentiments i esperit de la celebració del moment més important de l'any litúrgic cristià, arrelat amb múltiples manifestacions tradicionals i culturals arreu del país.

El programa té la intenció de crear un espai de trobada i d'intercanvi, d'aprenentatge de la mà dels ponents convidats, de gaudi, i, alhora, de donar a conèixer La Selva del Camp, i, a través de tots els sentits, fer un tastet de la Setmana Santa selvatana.

Entre les comunicacions organitzades destaquem la del col·laborador d’aquest bloc, en Jordi Bertran Luengo, que sota el nom de “El mestratge de la Sang de Tarragona. Història d’una Confraria. 1545-2020” descobrirà capítols rellevants de la història de la congregació tarragonina, que han estat recentment publicades en el seu llibre del mateix nom.  

Trobareu més informació i l’enllaç a les inscripcions a la pàgina web:

https://www.laselvadelcamp.cat/site/confrarialasang


PROGRAMA:

DISSABTE, 7 DE MAIG

De 9 a 10 h.

Acollida dels participants i lliurament de les acreditacions.

A les 10 h.

Inauguració del X Congrés de Confraries de Catalunya.

A les 10.30 h.

Primera ponència: Setmanes Santes sentides. Significats, contextos i pretextos,

a càrrec de Montserrat Soronellas i Masdeu (doctora en Antropologia Social i Cultural. Directora del departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona).

A les 11.20 h.

Comunicació: El mestratge de la Sang de Tarragona. Història d’una Confraria. 1545-2020, a càrrec de Jordi Bertran Luengo, autor del llibre del mateix nom (llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, gestor cultural i professor de la Universitat Rovira i Virgili).

A les 11.40 h.

Pausa cafè.

A les 12.15 h.

Segona ponència: El drama de la mort de Jesús i les confraries de Setmana Santa,

a càrrec de Mn. Armand Puig i Tàrrech (prevere de l’Arxidiòcesi de Tarragona, doctor en Ciències Bíbliques i rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià).

A les 13.10 h.

Comunicació: La Passió de la Selva, a càrrec de David Jou i Mirabent, autor del text (poeta, físic i assagista. Ha estat catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor Honoris Causa de la Universitat de Girona).

A les 13.30 h.

Comunicació: El Misteri de la Selva, a càrrec de Daniel Piñol Alabart

(doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili i professor titular

de Ciències i Tècniques Historiogràfiques a la Universitat de Barcelona).

A les 14 h.

Dinar. A la sala superior del Castell.

A les 16 h.

Visita guiada per la Selva del Camp a càrrec de Joaquim Masdeu i Guitert, cronista del municipi. Exposició dels Passos o Misteris de la Setmana Santa, a l’església de Sant Rafael.

A les 18 h.

Tercera ponència: Manipulem bé la nostra imatgeria religiosa? Pautes i bones praxis de manteniment i ús, a càrrec dels tècnics conservadors i restauradors de l’empresa professional reusenca Avall creació • conservació • restauració.

A les 19 h.

Presentació de les candidatures del XI Congrés de Confraries.

A les 20 h.

Concert de Música de Setmana Santa a càrrec de l’Schola Cantorum i la Banda de Música de la Selva del Camp, a l’església de Sant Andreu.

En finalitzar, a la plaça de Sant Andreu, interpretació del Ball de la Mort.

A les 21.30 h.

Sopar. A la sala superior del Castell.

DIUMENGE, 8 DE MAIG

A les 10 h.

Quarta ponència: La mort en creu al segle I,

a càrrec de M. Carme Bigorra (llicenciada en Geografia i Història) i M. Josep Salvadó (llicenciada en Ciències Religioses), autores de diverses publicacions d’investigació i de divulgació en l’àmbit de la història.

A les 10.50 h.

Conclusió del congrés, a càrrec de Mn. Albert Fortuny i Llaveria, rector de la Parròquia de Sant Andreu de la Selva del Camp.

A les 11.30 h.

Solemne Celebració de l’Eucaristia presidida per l’Excm. I Rvdm. Mons. Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, a l’església de Sant Andreu.

A les 13 h.

Visita a l’ermita i a la Mare de Déu de Paretdelgada.

A les 14 h.

Dinar de germanor a l’Hotel Monument Mas Passamaner.