dijous, 4 de febrer del 2021

EL PREGÓ I L'OPUSCLE SÓN ELS ACTES QUE ES MANTINDRAN DE LA SETMANA SANTA A TARRAGONA

Com a novetat d'aquest any de pandèmia, s'instal·laran imatges de gran format en algunes façanes de la ciutat, en punts que són clau per aquesta festivitat

Article de Carla Pomerol,

publicat al Diari de Tarragona 4.2.2021 

Serà el segon any consecutiu que no es poden celebrar els actes més tradicionals, com la processó del Divendres Sant | FOTO: PERE FERRÉ 

Fa uns dies, l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona anunciava que els actes tradicionals de la Setmana Santa quedaven suspesos per segon any consecutiu a causa de la Covid-19. Ni viacrucis ni processons ni exhibicions de tambors. Però l'entitat tenia clar que no volia deixar la ciutat sense Setmana Santa. L'Agrupació està preparant un seguit d'actes, que se celebraran des del proper 5 de març i fins al dia 27 de el mateix mes, sempre que les autoritats sanitàries ho permetin. La presentació de l'opuscle, el pregó i altres iniciatives són algunes de les cites que no poden faltar.

Per començar, l'Agrupació ha organitzat un concurs per al disseny del cartell de la Setmana Santa. Es tracta d'un certamen obert a tota la ciutadania, encara que en els últims anys han participat els alumnes de les Escoles d'Art de Tarragona i Reus, entre d'altres centres. Els interessats poden enviar les seves propostes abans del 15 de febrer al correu 'ssantatarragona@gmail.com'.

Com ja és tradició, l'acte que dona el tret de sortida a la Setmana Santa tarragonina és la presentació de l'opuscle de l'Agrupació. En aquesta ocasió, tindrà lloc a la capella de Sant Pau, al claustre interior del Seminari, el proper 5 de març, a partir de les vuit del vespre. La rectora de la URV, Maria José Figueras, serà l'encarregada de presentar el llibre i no es permetrà l'assistència de públic. Només podran estar presents dos representants de cada entitat que conforma l'Agrupació. La ciutadania podrà seguir l'acte en streaming a través de les xarxes socials de l'Agrupació.

Un altre dels actes estrella que tampoc pot faltar és el pregó. En aquesta ocasió, se celebrarà el proper 27 de març a les 12 h, al Circ Romà. El pregoner serà el reconegut metge tarragoní Jordi Sentís Masllorenç. «Sempre pensem en persones vinculades a la Setmana Santa de Tarragona, que puguin aportar coses noves. I aquest és el cas», explica Francesc Seritjol, president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona. El format és el mateix que el de la presentació de l'opuscle. Només es podrà seguir per streaming.

L'entitat ha programat vuit taules rodones, per dur a terme entre aquest any i el que ve. Algunes de les temàtiques previstes són els misteris a coll i a rodes, el so de la Setmana Santa, els Armats, la decoració dels passos, entre d'altres.

«Hem pensat en alguns actes que puguin tenir continuïtat durant els anys pròxims», apuntava Seritjol. Un exemple és la iniciativa de penjar pancartes en diferents façanes de la ciutat, en aquells punts on tradicionalment se celebren activitats en circumstàncies normals. A la banda d'aquests cartells, es podrà escanejar un codi QR, on hi haurà informació curiosa i interessant.

D'altra banda, aprofitant la iniciativa de fa dos anys de la Reial Germandat de Jesús de Natzarè, s'editarà un díptic per poder seguir la Ruta dels Balcons. Si el Procicat ho permet, s'organitzarà alguna visita guiada per a grups reduïts.

 

Implicació d'altres col·lectius

Algunes de les novetats d'aquest any és la implicació important d'alguns sectors de la ciutat, com és el cas de restauració i mercats, i del comerç. Així, es duran a terme jornades en alguns establiments que serviran plats típics de la Setmana Santa. Es gravaran algunes de les receptes i es publicaran en xarxes. D'altra banda, els comerços també participaran en la posada a punt d'aparadors.

Encara hi ha alguns actes pendents de confirmació, com poden ser l'exposició de tots els misteris a la Catedral de Tarragona, o un concert a l'església de Sant Agustí. Tot això dependrà de com evolucioni la pandèmia en les pròximes setmanes. En uns dies, s'anunciaran altres actes organitzats per algunes de les entitats que conformen l'Agrupació. «Teníem clar que no podíem deixar a la ciutat sense aquesta festivitat, encara que sigui amb petits actes simbòlics», acaba Seritjol. La crisi de la Covid-19 ha implicat una pèrdua important de espònsors per a la Setmana Santa de Tarragona.