dimecres, 18 de març del 2015

LA CONGREGACIÓ DE LA SANG OBRE LES PORTES A L’ENTRADA DE DONES A LA CONFRARIA

Envia una carta a l’Arquebisbat perquè s’hi pronunciï i forci la incorporació de dones alienes a la Congregació de la Soledat Fonts de l’entitat diuen que cada vegada hi ha més malestar entre la Reial i Venerable Congregació i la Congregació de Senyores de la Soledat


Església de Natzaret, seu de les dues Congregacions que formen part de LA SANG. Fotografia Daniel Pallejà
La Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist presentarà uns estatuts davant de l’Arquebisbat de Tarragona per demanar l’entrada de dones a la congregació.
Encara que aquest fet pugui semblar sorprenent, segons fonts internes, el malestar i les diferències internes dins de comunitat de La Sang han anat en augment i s’estan buscant mesures de pressió per arribar a una posició definitiva.
Algunes veus de La Sang asseguren que l’esperit de congregació familiar ha desaparegut i que part de la Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat es mou sota un desig d’identitat i autonomia, que podria perjudicar el bon funcionament de les entitats.
Així, La Sang vol demanar l’entrada de dones –externes a la Soledat– per tal que sigui l’Arquebisbat qui reaccioni i accepti o denegui aquesta proposta.
Consideren que, si l’Arquebisbat respongués en contra al·legant i recordant que les dones ja formen part de la Congregació, aquest fet serviria per refermar la unió entre les dues congregacions i també es podria plantejar una major unió, pel que fa a homes i dones, i adaptar-se així als nous temps. Ara bé, si l’Arquebisbat accepta la proposta, des de La Sang entendrien que són dues congregacions diferents.
Algunes veus asseguren que part dels congregants s’oposen a les limitacions que representa formar part de La Soledat o la Reial i Venerable Congregació de La Sang, sobretot en les sortides a les processons. Així mateix, recorden que La Sang té clar que des de l’any 1545 la Congregació és mixta. Va ser a partir del 1876 quan l’arquebisbe Constantí Bonet i Zanui va aprovar els estatuts i s’erigeix la Congregació de Senyores sota la invocació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat. Des d’aleshores, la Congregació de Senyores no va ser reconeguda com a membre de ple dret de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona fins l’any 2003. A partir d’aquí, va comptar amb dues membres representants en la Junta de l’Agrupació. Va ser l’any 2002, un any després de la celebració dels 125 anys de la seva constitució, que les Senyores de la Soledat van presentar per primer cop el seu opuscle. Amb aquesta evolució, des de La Sang asseguren que les diferències entre ambdues congregacions han crescut exponencialment.
La priora de la Congregació de la Soledat, Maria Dolores Nolla, manifesta que «no m’he plantejat mai si ens agradaria que hi hagués una separació ». Així, es nega a declarar al respecte però destaca que «no volem entrar en conflictes».

Darrer decret de l’Arquebisbat

Cal destacar que el passat 28 de novembre de 2014 va entrar en vigor el decret –promulgat el 26 de febrer– per l’Arquebisbe metropolità de Tarragona, Jaume Pujol, sobre el funcionament de les dues congregacions que conformen La Sang i la Comissió Mixta. En aquell moment, des de l’Arquebisbat ja s’advertia que «la vida de la Sang no pot continuar com fins ara. Ha de deixar tot el que és negatiu i s’ha de centrar en allò que ha de ser la vida pròpia de les associacions de Setmana Santa amb esperit realment religiós i eclesial». Així, recordaven que a la Sang hi ha dues Congregacions i una Comissió Mixta que «vol visibilitzar que les dues Congregacions formen una unitat, expressada com una sola entitat».
El decret va afegir que, a partir d’ara, totes les despeses per la casa «seran sufragades a parts iguals per les dues Congregacions ». A més, establia que cinc representants de cada entitat formaran la Comissió Mixta.

Anna Fortuny - Publicat a Més Tarragona, dimecres 18 de març de 2015